Gutterdämmerung

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gutterdämmerung
Dĺžka 120 minút
Štát USA USA
Pôvodný jazyk angličtina
Rok 2016
Dátum uvedenia Nemecko 6. máj 2016
Filmový štáb
Réžia Björn Tagemose
Námet Björn Tagemose
Produkcia Katarina Vercammen
Hudba Alain Johannes
Kamera Björn Tagemose
Strih Erik Peiren
Herecké obsadenie

Gutterdämmerung je filmový projekt belgicko-švédskeho umelca Björna Tagemosa. Projekt je kombináciou čiernobieleho filmu, živej hudobnej skupiny a rozprávača. Na projekte sa zúčastnilo veľa známych hudobníkov a hudobných skupín. Dňa 6. mája 2016 sa v Berlíne konala svetová premiéra a 28. mája 2016 začalo festivalové turné filmu predstavením na festivale Rockavaria.

Koncepcia[upraviť | upraviť zdroj]

Tagemose a jeho žena Katarina Vercammenová, ktorá tiež produkovala film, pracovala na vývoji a dokončení projektu približne päť rokov.[1] Najprv napísal umelec scenár, kde bol Henry Rollins jedným z prvých umelcov zapojených do tejto myšlienky. Nasledovali ďalšie prísľuby od Iggyho Popa a Grace Jonesovej. Projekt bol financovaný dvomi belgickými zberateľmi umenia.[1] Dňa 12. novembra 2015 sa v Londýne uskutočnila predpremiéra,[2] v ktorej boli uvedené verejné časti filmu. Aktuálna premiéra bola 6. mája 2016 v Berlíne.

Projekt je čiernobiely film len s niekoľkými hovorenými scénami. Predstavenie sprevádzala živá skupina hrajúca známe skladby z rockovej histórie. Organizovaná bola Kevinom Armstrongom, vedľa neho patria k súboru hudobníci súčasnej skupiny od Iggyho Popa ako aj spevák Jesse Smith.[1] V tradícii tichého filmu sprevádza film rozprávač. Pri vystúpení v Berlíne prevzal túto úlohu Ray Cokes,[3] počas vystúpenia na festivale Rockavaria bol ako rozprávač vnímaný Henry Rollins.[4] Tagemose nazval film „najhlasnejším tichým filmom všetkých čias“.

Množstvo umelcov sa vo filme vyskytuje portrétovo, medzi nimi aj Grace Jonesová, skupina Volbeat, Josh Homme a Nina Hagenová.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Anjel Vicious hodí na zem zlú gitaru rock 'n' rollu. Začína spor rôznych protivníkov okolo gitary, ktorí ju chcú všetci využiť vo svoj prospech. Iba Billy a Juliette sa snažia priniesť gitaru na bezpečné miesto. Spočiatku pracujú proti sebe, ale potom si musia uvedomiť, že skutoční oponenti sú tí, ktorí chcú používať gitaru na vybudovanie svojej sily.[1]

Kritika[upraviť | upraviť zdroj]

Kritika bola veľmi zmiešaná. Časopis Rock Hard pripisuje filmu potenciál stať sa „metalovým Woodstockom našej doby“ a verí, že použitie hudobnej skupiny, rozprávača a pyrotechniky filmu obmedzí exkluzivitu živého filmu.[1] Sophie Albers Ben Chamová z časopisu Stern píše, že vydali metalovo-rockovú operu, ktorej „hustota a obraz ... sú silne požičané v estetike tichého filmu.“[3] Príbeh filmu odhalil logické medzery a je povrchný pri vystúpeniach osobných hrdinov a skladieb, ktoré hrali. Ivo Ligeti z časopisu Welt kritizuje skutočnosť, že sprisahanie sa muselo znížiť na minimum, takže by mohol byť logicky zahrnutý do príbehu veľký počet rockových legiend. Voľba sprievodnej hudby je predvídateľná a kritik zhŕňa: „V zlých momentoch voní Gutterdämmerung po pive a mužskom pote. V dobrých vidíme priechodnú úctu, ktorú si človek s určitým usilím môže vychutnať.“[5] Pre Katrin Riedlovú z časopisu Metal Hammer to bola nevýrazná premiéra, hoci koncepcia bola dobrá, ale mala medzery. Jej záver má „veľa vynútenej práce, vyslovene vytvorenej na "definitívny kultový film", inscenovanej apokalypticky a krvavo, ale zároveň bezzubo, očakávane a bez osvetľujúceho záveru.“[6]

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e NIEBLING, Laura. Gutterdämmerung. Lemmys letzter Auftritt. [s.l.] : Rock Hard, Máj 2016. S. 66 f.
  2. Leonie Cooper. Lemmy, Iggy Pop And Slash's 'Gutterdämmerung' Is Going To Be The Maddest Rock’N’Roll Film Ever [online]. 2015-11-13, [cit. 2016-05-29]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. a b Sophie Albers Ben Chamo. Die Götter des Rock sind gekommen, euch zu holen [online]. 2016-05-07, [cit. 2016-05-29]. Dostupné online.
  4. "Gutterdämmerung": Ein Film als Star auf dem Festival Rockavaria [online]. 2016-05-29, [cit. 2016-06-01]. Dostupné online. Archivované 2016-06-01 z originálu.
  5. Der große Rock-'n'-Roll-Schwindel aus der Hölle [online]. 2016-05-07, [cit. 2016-05-29]. Dostupné online.
  6. Katrin Riedl. Glanzlose Premiere: ‘Gutterdämmerung’ im White Trash [online]. 2016-05-09, [cit. 2016-05-29]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gutterdämmerung na nemeckej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).