Guvernér (USA)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Guvernér je v USA pomenovanie vedúceho výkonnej moci v každom štáte, alebo teritóriu. Guvernér nie je priamo podriadený federálnym úradom, ale politická a ceremoniálna hlava štátu.

Úloha a právomoci[upraviť | upraviť zdroj]

Ústava Spojených štátov amerických zachováva ustanovenie o krajine ako federácii semi-suverénnych štátov a výkon moci, neodovzdaný federálnej vláde ostáva na úrovniach jednotlivých štátov. Štáty nie sú teda len provincie, alebo subdivízie federálnej administratívy. Administratívy jednotlivých amerických štátov majú relatívne vysokú právomoc; každý štát má vlastný Občiansky a Trestný zákonník a každý štát má svoju internú vládu.

Guvernér je najvyšší predstaviteľ exekutívy v každom štáte a teritóriu a v závislosti od individuálnej štátnej legislatívy môže mať pomerne vysokú kontrolu nad rozpočtom, právomoc ustanovovať štátnych úradníkov, vrátane niektorých sudcov a má nezastupiteľnú úlohu v zákonodarnom procese. Guvernér tiež môže mať dodatočné právomoci, môže byť napríklad veliteľom domobrany príslušného štátu a vo viacerých štátoch má absolútnu právomoc pri udeľovaní milosti. Volebné obdobie je štvorročné, okrem štátov New Hampshire a Vermont, kde sú guvernéri volení každé dva roky.

Vo všetkých štátoch sú guvernéri volení priamo a vo väčšine prípadov majú nezanedbateľné praktické právomoci, hoci tieto môžu byť obmedzené legislatívou príslušného štátu. V piatich vzdialených amerických teritóriách sú guvernéri momentálne tiež volení priamo, aj keď v minulosti boli ustanovovaní prezidentom Spojených štátov. Guvernéri môžu vetovať štátne rozpočty a vo všetkých štátoch okrem siedmich majú právo line-item veta na zákony, ktoré podpisujú. Je to v prípade tých zákonov, ktoré nepodliehajú federálnej legislatíve. V niektorých prípadoch zákonodarci môžu prelomiť guvernérske veto dvojtretinovou väčšinou, v iných väčšinou trojpätinovou. V Alabame, Indiane, Kentucky a Tennessee guvernérske veto môže byť prelomené jednoduchou väčšinou, čo ho robí prakticky zbytočným. V Arkansase môže byť prelomené absolútnou väčšinou. Guvernér Severnej Karolíny nemá právo veta od referenda v roku 1996. V prípade uvoľneného miesta v Senáte U.S.A. má guvernér právomoc určiť náhradníka až do volieb. Toto pravidlo platí v 47 štátoch, v Oregone, na Aljaške a vo Wisconsine guvernér takúto právomoc nemá.[1]

Guvernér štátu môže mať každý rok prejav o Stave štátu (State of the State address) s cieľom naplniť ústavnú klauzulu o každoročnom informovaní a stave svojho štátu. Guvernéri tiež vykonávajú ceremoniálne úlohy, napríklad stretnutia s významnými činiteľmi, ďalej udeľujú štátne vyznamenania, vydávajú symbolické prehlásenia, alebo navštevujú štátne veľtrhy. Guvernér tiež môže mať svoju rezidenciu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Politická príslušnosť guvernérov USA. Červenou farbou sú vyznačení republikáni, modrou demokrati

V čase, keď časť územia USA bola kolóniou Spojeného kráľovstva a guvernér bol reprezentantom monarchu a predstaviteľom výkonnej moci, množstvo kolónií nepriamo svojich guvernérov volilo. Vyberali si ich z miestnych zákonodarcov, ale v období pred Vojnou za nezávislosť ich anglická koruna začala ustanovovať priamo. V období americkej revolúcie všetci guvernéri okrem Jonathana Trumbulla utiekli alebo boli vyhostení, avšak názov guvernér ostal s cieľom pomenovať novozvoleného úradného činiteľa.

Pred získaním vlastnej štátnosti bolo veľa amerických štátov teritóriami. Tieto teritóriá boli spravované federálnou vládou, mali guvernérov, ktorých ustanovoval prezident a ktorí boli potvrdení Senátom. Prvá priama voľba teritoriálnych guvernérov prebehla v Portoriku v roku 1948. Posledný ustanovený guvernér teritória, Hyrum Rex Lee v Americkej Samoy, svoj úrad zanechal v roku 1978.

Voľba guvernéra a časový harmonogram[upraviť | upraviť zdroj]

Voľby guvernéra prebiehajú vo všetkých štátoch jednotne, každoročne to je prvý novembrový utorok. New Hampshire a Vermont si volia guvernéra raz za dva roky a každý párny rok. V ostatných štátoch je guvernér volený na štvorročné obdobie.

  • V tridsiatich štyroch štátoch prebiehajú voľby v párnych rokoch, ktoré sú deliteľné štyrmi (napríklad 2000, 2004, 2008), teda v tých istých rokoch, keď sa konajú voľby do Kongresu.
  • V deviatich štátoch a jednom teritóriu sa konajú voľby v párnych rokoch, ktoré nie sú deliteľné štyrmi, napríklad 2002, 2006 a 2010.
  • V Kentucky, Louisiane, a Mississippi sa voľby konajú v roku, ktorý predchádza roku, deliteľnému štyrmi.
  • V New Jersey a Virgínii sa voľby konajú v roku, ktorý nasleduje po roku, ktorý je deliteľný štyrmi.

Postavenie zástupcu guvernéra (lieutenant governor)[upraviť | upraviť zdroj]

Postavenie a právomoci zástupcu guvernéra sa v jednotlivých štátoch líši. V niektorých štátoch sú to dve prakticky nezávislé funkcie, v iných si guvernér určuje, kto bude jeho zástupcom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CRS Report for Congress [online]. 22.1.2003. Dostupné online. (anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Governor (United States) na anglickej Wikipédii.