Gwendoline Christieová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gwendoline Christieová
v roku 2015
Celé menoGwendoline Tracey Philippa Christie
Narodenie 28. október 1978 (45 rokov)
Worthing, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2006 – súčasnosť
PriateľGiles Deacon (od 2013)

Gwendoline Christie (angl. Gwendoline Tracey Philippa Christie; * 28. október 1978, Worthing, Spojené kráľovstvo) je anglická herečka, známa z televízneho seriálu Game of Thrones.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Christiová sa narodila v Worthingu v západnom Sussexe. Má dvoch starších nevlastných bratov. Jej matka bola ženou v domácnosti a jej otec pracoval v oblasti predaja a marketingu. Ako dieťa sa venovala gymnastike a o herectvo sa začala zaujímať až po zranení chrbtice. V roku 2005 ukončila štúdium v Drama Centre London.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 20022008 sa nechala Christieová nafotografovať fotografkou Polly Borland, z čoho vznikla séria fotografii s názvom Bunny.

Stvárnila kráľovnú v Shakespearovej inscenácii Cymbeline, kde hrala spoločne s Tomom Hiddlestonom. V roku 2009 si zahrala jednu z vedľajších úloh vo filme Imaginarium Dr. Parnassa.

V júli 2011, bola Christieová obsadená ako bojovníčka Brienne z Tarthu, v druhej sérii televízneho seriálu HBO, Game of Thrones. Za svoj herecký výkon v televíznom seriály, získala Christieová niekoľko nominácii na televízne ocenenia.

Objavila sa v jednej z vedľajších úloh v televíznom seriály Wizards vs. Aliens. V roku 2015 Christieová nahradila herečku Lily Rabe, vo štvrtom pokračovaní filmovej série The Hunger Games. V rovnakom roku, si zahrala aj vo filme Star Wars: Sila sa prebúdza ako admirálka Phasma. Jej herecký výkon a dizajn postavy získali pozitívne recenzie. Rolu si Christieová zopakovala aj v ďalšom pokračovaní, Star Wars: Poslední Jediovia. Neskôr si túto úlohu zopakovala aj pre tri epizódy animovaného seriálu Star Wars Resistance.

V roku 2018 si zahrala po boku Stevea Carella, Diane Kruger a Leslie Mann vo filme Vitajte v Marwene. V januári 2021 bola obsadená ako Lucifer, v televíznom seriály Sandman.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Christieová je vysoká 190 cm. Kvôli svojej výške, bola často šikovaná v detstve. Od roku 2013 je jej partnerom módny návrhár Giles Deacon.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gwendline Christie na anglickej Wikipédii.