Spojená škola (Bratislava, Metodova 2)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Gymnázium Metodova)

Súradnice: 48°09′21″S 17°07′41″V / 48,155835°S 17,128066°V / 48.155835; 17.128066

Gymnázium Metodova


Základné údaje
Rok založenia1960
ZameranieGymnázium – štvorročné, osemročné a bilingválne gymnázium
RiaditeľIng. Zuzana Vaterková
Kontaktné údaje
AdresaMetodova 2, Bratislava
Oficiálny webStránky školy

Gymnázium Metodova je bratislavská škola, ktorá združuje 4-ročné gymnázium, 8-ročné gymnázium, 5-ročné francúzsko-slovenské bilingválne štúdium. Školu v súčasnosti navštevuje 988 žiakov a pôsobí tu 85 učiteľov, vrátane troch francúzskych lektorov, riaditeľky školy i jej zástupcov. Riaditeľku školy v jej neprítomnosti zastupujú 4 zástupcovia, každý za jednu časť (sekciu) školy. Na škole sa vydáva školský časopis NAOSTRO – Časožravý občasník Metodkára.

Škola na jeseň 2010 oslavovala dve významné jubileá: 50. výročie školy a zároveň 20. výročie založenia francúzsko-slovenského lýcea (5-ročné bilingválne gymnázium).

Budova školy[upraviť | upraviť zdroj]

Gymnázium Metodova zahŕňa dve telocvične, fitnes štúdio, nový športový areál, dve trojposchodové budovy školy (+ prízemie a šatne v suteréne), dve jedálne, viacero jazykových laboratórií, dve multimediálne učebne fyziky a biológie, tri učebne informatiky alebo aj učebňu s interaktívnou tabuľou. Na škole tiež funguje Študovňa humanitných vied (resp. predmetov), ktorá zaregistrovaným žiakom poskytuje svoj knižný materiál na prezenčné štúdium. Športový areál školy je tvorený basketbalovým ihriskom (ihrisko môže byť rozdelené na tri), rozsiahlym trávnikom a futbalovým ihriskom. Okolo areálu je vybudovaná tartanová dráha, ktorá sa využíva na beh alebo po padnutí snehovej prikrývky ju využívajú žiaci aj na bežkovanie. Nedávno prebehla v športovom areáli rozsiahla výsadba zelene a nižšieho porastu. Prvá budova telocvične, tzv. nová telocvičňa je tvorená fitnes štúdiom a jednou halou. Druhá budova telocvične je zložitejšia. Tzv. stará telocvičňa je jedna veľká hala rozdelená na štyri menšie ihriská. V budove sa taktiež nachádzajú dve miestnosti posilňovne a jedna miestnosť využitá na hranie stolného tenisu.

Prvenstvá Metodky[upraviť | upraviť zdroj]

  • škola má najstarší stredoškolský študentský parlament na Slovensku
  • škola má dlhú, vyše 50-ročnú tradíciu školského časopisu (bývalý školský časopis Mladosť bol jeden z najstarších stredoškolských časopisov na Slovensku)
  • škola ako prvá zaviedla funkciu školského psychológa, ktorého post na Metodke pôsobí už od roku 1973
  • Metodka je majster Slovenska vo florbale za rok 2012
  • profesorka RNDr. Klára Šinková, ktorá zo školy odišla na konci školského roku 2011/2012 na Metodke pôsobila od jej založenia, teda vyše 50 rokov (od septembra 1960 – do júna 2011)
  • v priestoroch školy sa nachádzajú najstaršie jazykové laboratóriá pre stredné školy (od roku 1960)
  • súčasťou školy je najstaršie slovensko-francúzske bilingválne gymnázium na Slovensku

História[upraviť | upraviť zdroj]

Škola vznikla v roku 2006 zlúčením škôl Gymnázium Metodova a Základná škola a Gymnázium Jelačičova. Nachádza sa v blízkosti Trnavského mýta a približne 1 kilometer od autobusovej stanice Mlynské Nivy. Škola bola vybudovaná v roku 1960, vtedy sa volala Stredná všeobecno-vzdelávacia škola. Vznikla spojením troch bratislavských škôl, a to 11-ročnej strednej školy Tehelné pole (z tejto školy prišiel aj prvý riaditeľ Metodky, prof. Ján Repa), 11-ročnej strednej školy Trnávka a 12-ročnej strednej školy Krasňany. V budove na Metodovej ulici bolo gymnázium, v budove na Jelačičovej ulici bola základná škola. V roku 1990 na škole vzniklo slovensko – francúzske bilingválne gymnázium, prvé na území Slovenska.

Odvolanie Oľgy Repášovej[upraviť | upraviť zdroj]

6. októbra 1997 prednosta Krajského úradu Ladislav Bičár odvolal z funkcie riaditeľku Oľgu Repášovú a vymenoval na jej miesto Oľgu Cankovú. Jeho zástupca Ján Havránek (SNS) ako dôvod uviedol, že "unavené kone sa prepriahajú". S týmto rozhodnutím nesúhlasila väčšina pedagógov a študentov, na znak protestu sa na škole na dva dni zastavilo vyučovanie. 8. októbra rada školy vydala vyhlásenie podľa ktorého je menovanie Cankovej svojvoľné politické rozhodnutie. 9. októbra ministerka školstva Eva Slavkovská (SNS) uviedla, že sa jej zdá zvláštne, ak študenti protestujú proti odvolávaniu riaditeľa a podľa nej nejde o ich vlastnú myšlienku, ale o niečo "umelo živené".[1] V popoludňajších hodinách sa uskutočnil protestný pochod ku Krajskému úradu. Bičár rokoval s Oľgou Cankovou, zástupcami rodičov a študentov a následne zmenil svoje rozhodnutie, uviedol, že dôvody, ktoré mu pripravil odbor školstva boli neopodstatnené. Podľa SDK išlo o víťazstvo občianskej odvahy a statočnosti, podpredsedníčka SNS Anna Malíková sa v mene vedenia strany dištancovala od "mylného a zlého postupu" niektorých funkcionárov SNS.[2]

Vedenie školy[upraviť | upraviť zdroj]

Riaditeľka školy : Ing. Zuzana Vaterková

Zástupca riaditeľky školy pre 5-ročné bilingválne gymnázium : Mgr. Bronislava Jedličková

Zástupca riaditeľky školy pre 8-ročné gymnázium : Mgr. Rudolf Reháček

Zástupkyňa riaditeľky školy pre 4-ročné gymnázium : Mgr. Hana Kubalová

Zástupkyňa riaditeľky školy pre koordináciu vyučovacieho procesu : PaedDr. Tamara Karelová

Tajomníčka, personálna pracovníčka : Eva Gajdošíková

Asistentka riaditeľky školy : Mgr. Tamara Padáčová

Kronika školy[upraviť | upraviť zdroj]

Písanie kroniky školy je na Metodke tradíciou už od založenia. Prvou kronikárkou školy bola bývalá pani učiteľka slovenského jazyka a literatúry Mgr. Lucia Škafská. Potom táto tradícia upadla, jedinou osobou, okrem pani Škafskej, ktorá sa usilovala o obnovenie tradície písania kroniky, bola učiteľka RNDr. Klára Šinková, ktorá pôsobila na škole už od založenia (od roku 1960) až do školského roku 2010/2011, na ktorého konci odišla učiť na račianske Gymnázium školských bratov. Bola výbornou znalkyňou histórie Metodky. Aj vďaka nej sa podarilo obnoviť tradíciu písania kroniky na Metodke. Súčasným kronikárom školy nie je nik z profesorského zboru, je ním študent bilingválneho gymnázia Martin Lukáč.

Školský časopis[upraviť | upraviť zdroj]

Školský časopis Naostro - časožravý občasník Metodkára fungoval pod vedením PaedDr. Martiny Králikovej. Od roku 2015 je jeho aktivita príležitostná, nakoľko záujem študentov o školský časopis prudko upadol. Aktívni študenti rozvíjajú svoje nápady v medziškolskom médiu Heyou.sk. Časopis vznikol v roku 2008, kedy ukončil vyše dvadsaťročné obdobie absencie školského časopisu na Metodke – bývalý školský časopis Mladosť zanikol v 80. rokoch dvadsiateho storočia.

PaedDr. Martina Králiková – členka redakčnej rady, pedagogický dozor

Šéfredaktori časopisu:

Meno Funkcia Obdobie
Adam Kundrát šéfredaktor 2008 – 2010
Filip Zemko šéfredaktor 2010 – 2013

Bývalý školský časopis Mladosť fungoval na Metodke od roku 1961 do osemdesiatych rokov minulého storočia. Vzhľadom na to, že sa redakčné rady veľmi často striedali, v redakčnej rade sa ocitli aj mnohí významní absolventi, napríklad Andrej Hryc, Pavol Janík a Július Kinček.

Lepšia Metodka[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2016 sa časť aktívnych študentov rozhodla podporiť ISU (Iniciatíva slovenských učiteľov) a zareagovať na spoločenskú situáciu. Uvedomili si, že atmosféra na škole nie je vôbec príjemná a študenti nevnímajú školu ako miesto, kde sa cítia dobre. Povedali si, že škola nie je o známkach alebo informáciach, ale o tom, že sa vďaka prostrediu stávate lepším človekom. Rozhodli sa zmeniť svoj postoj k škole, ako k miestu, ktoré má spájať a rozvíjať. Na základe tejto myšlienky sa podarilo na báze dobrovoľnosti zapojiť študentov do rôznych akcíi, ktoré spríjemňovali atmosféru na škole a budovali školského ducha. Nazvali si to spolu Lepšia Metodka https://www.youtube.com/watch?v=m1_ONk72ycw. Pozývame všetkých pozrieť si PROMO Video a tak isto aj facebookový profil facebook.com/LepsiaMetodka/. Aj keď to možno ešte na Metodke ,,nežije'', chceme sa pomaly posúvať ďalej.

Riaditelia školy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ján Repa (1960 – 1971)
  • PhDr. Ľudovít Beňo (1971 – 1983)
  • PhDr. Dagmar Polívková (1983 – 1991)
  • RNDr. Oľga Repášová (1991 – 2006)
  • Ing. Zuzana Vaterková (2006 –)

Významní absolventi[upraviť | upraviť zdroj]

Umelci
Herci
Športovci
Lekári
  • MUDr. Peter Labaš, CSc., dekan Lekárskej fakulty UK, prednosta I. chirurgickej kliniky Fakultnej nemocnice Bratislava (Ružinov)
  • MUDr. Róbert Hatala, CSc., prednosta Kardiologickej kliniky NÚSCH (Národný ústav srdcových a cievnych chorôb)
  • MUDr. Tibor Barta, PhD., primár I.ORL kliniky FN Bratislava,
  • Doc. MUDr. Milan Kokavec, PhD., prednosta Detskej ortopedickej kliniky Fakultnej nemocnice Bratislava (Ružinov)
  • Prof. MUDr. Peter Kothaj, PhD., prednosta Chirurgickej kliniky SZU Fakultnej nemocnice F.D.Roosevelta Banská Bystrica

Prof. MUDr. Vladimír Krčméry DrSc.

Vedci

Manažéri

Matúš Paľa – riaditeľ Peugeot Slovakia – absolvent bilingválneho gymnázia

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Slavkovskú nezaujímalo, kto ju učí, dnešných študentov to však zaujíma [online]. sme.sk, 1997-10-13, [cit. 2016-06-27]. Dostupné online.
  2. Chronológia odvolania Oľgy Repášovej [online]. sme.sk, 1997-10-13, [cit. 2016-06-27]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]