Štvorvalcový motor s valcami do H

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z H4 (motor))
Štvorvalcový motor s valcami do H motocykla Brough Superior Golden Dream
Animácia práce motora v priečnom reze

Štvorvalcový motor s valcami do H je špecifický typ motora s valcami do H, s osami všetkých štyroch valcov v jednej rovine, kolmej na os kľukových hriadeľov. Motor má dva rovnobežné kľukové hriadele, ktoré sú vzájomne prepojené. Ide o plochý, štvorradový dvojhriadeľvý piestový spaľovací motor, ktorého priečny rez je v tvare písmena H.

Aj keď konštrukcií motorov s valcami do H bolo viac, väčšinou išlo o viacvalcové (16 a 24 valcov). Štvorvalcové konštrukcie sa vyskytli zriedka.

Motor motocykla Brough Superior Golden Dream[upraviť | upraviť zdroj]

Tento štvorvalcový štvordobý motor bol navrhnutý ako skupinové dielo Broughtom, 'Ike' Hatchom a Freddiem Dixonom. Motor tvorili dva vodorovné motory s protiľahlými valcami, jeden nad druhým, s kľukovými hriadeľmi spojenými ozubeným prevodom. Ojnice protiľahlých piestov boli na spoločnom ojničnom čape. Všetky piesty sa pohybovali súhlasne, naraz doprava a naraz doľava, preto bolo jednoduchšie úplné vyváženie posuvných hmôt. Ostatné sily prvého, druhého a vyšších rádov sa rušili vzájomne, podobne aj gyroskopické momenty kľukových hriadeľov. Valce mali vŕtanie i zdvih 68 mm, t. j. išlo o štvorcový motor so zdvihovým objemom 988 cm³. Vačkový hriadeľ bol poháňaný ozubeným prevodom. Ďalší vývoj motora zmenil rozmery valcov na 71 mm × 63 mm (998 cm³), a pohon vačkového hriadeľa na reťazový. Celý motocykel Golden Dream bol vystavovaný na Earls Court motorcycle show v Londýne v roku 1938.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]