HMS Lion (1910)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
HMS Lion

Základná charakteristika
ŠtátSpojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
Druhbojový krížnik
StaviteľDevonport Dockyard
Dátum spustenia na vodu6. august 1910
Dátum prevzatia námorníctvom4. jún 1912
Dátum potopenia (vyradenia)predaný do šrotu v roku 1924
Dĺžka213 m
Šírka27 m
Ponor8,4 m
Štandardný výtlak26 250 ton
Bojový výtlak29 680 ton
Posádka997–1 267
Pancierovanie a výzbroj
Hlavná výzbroj8× 343 mm (4×2)
16× 102 mm (16×1)
2× 533mm torpédomet
Pohon a pohyb
Pohon42 parných kotlov
4 parné turbíny
4 vrtule
70 000 PSw (max: 73 800 PSw)
Maximálna rýchlosť27,5 uzlov
Maximálny dosah5 610 námorných míľ

HMS Lion bol britský bojový krížnik triedy Lion, bojujúci v prvej svetovej vojne. Bol prijatý do služby v roku 1912. Od svojich sesterských lodí sa odlišoval v detailoch (umiestenie predného komína).

Bojové nasadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Prvým bojovým nasadením Lionu bola 28. augusta 1914 prvá bitka pri Helgolandskej zátoke. Lion bol tiež vlajkovou loďou admirála Davida Beattyho v bitkách pri Dogger Banku a pri Jutsku.

Delová veža „Q“ po bitke pri Jutsku

Práve pri Dogger Banku sa Lionu podaril zásah muničných skladov nemeckého bojového krížnika Seydlitz, ktorý spôsobil výbuch časti pripravených korditových náloží. Ťažko poškodená loď bola takmer stratená a táto skúsenosť viedla Nemcov k vylepšeniu ochrany muničných skladov a záchranných postupov, čo mohlo mať vplyv na ich menšie straty utrpené pri Jutsku. Po tomto úspechu bol pri Dogger Banku Lion zasiahnutý salvou nemeckého bojového krížnika Derfflinger, ktorá ho poškodila a neovládateľná loď opustila líniu. Admirál Beatty prevzal velenie bitky až potom, čo sa presunul na bojový krížnik New Zaeland.

Pri Jutsku bol Lion blízko osudu svojej sesterskej lodi Queen Mary, ktorá po zásahu do muničných skladov, rovnako ako bojové krížniky Invicible a Indefatigable, vyletela do povetria. Salva kalibru 305 mm z bojového krížnika Lützow zasiahla Lion v mieste delovej veže Q. Len vďaka statočnosti veliteľa veže, smrteľne zraneného majora Francisa Harveyho, ktorý vydal rozkaz k uzavretiu muničného skladu a jeho zatopeniu vodou, Lion nevybuchol. Zato bol Harvey posmrtne vyznamenaný Viktóriinym krížom.

Po vojne bol Lion na základe rozhodnutia Washingtonskej konferencie zošrotovaný.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]