Ha-Ir ha-Atika

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Staré Mesto v Jeruzaleme

Ha-Ir ha-Atika (doslova: staré mesto) alebo Staré Mesto je starobylá časť Jeruzalema, ktorá má rozlohu približne 1 km² a je obklopená jeruzalemskými hradbami.

Je rozdelená do štyroch štvrtí: Židovská, Kresťanská, Moslimská a Arménska. Do Starého Mesta spadá aj Chrámová hora a časť vrchu Sion.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Proporcie Starého Mesta a jeho dnes nám známe hranice majú svoje korene až v období Osmanskej ríše, hoci mnohé obvyklé miesta pochádzajú z oveľa starších čias. Až ku koncu Osmanskej ríše, v druhej polovici 19. storočia, sa začal Jeruzalem zväčšovať a rozširovať za hranice Starého Mesta do oblasti nazývanej "Nové Mesto", ktoré dnes tvoria väčšinu mesta. Mestská časť vo vnútri hradieb potom dostala meno "Staré Mesto".

V Prvej arabsko-izraelskej vojne získalo kontrolu nad Starým Mestom Jordánsko a všetko židovské obyvateľstvo bolo z mesta evakuovaných. Izrael ovládal len západná časť Nového Mesta.

Jordánska vláda potom pokračovala až do obsadenia Západného brehu, ktorý zahŕňal aj východný Jeruzalem spolu so Starým Mestom, izraelským vojskom v Šesťdňovej vojne roku 1967. Jeruzalem tak bol zjednotený a uzákonený ako hlavné mesto Izraela. OSN však tento zákon neuznalo a vyhlásilo ho za okupačný - toto vyhlásenie však izraelská vláda odmieta. Čoskoro začala aj obnova židovskej štvrte v Starom Meste.

V roku 1981 organizácie UNESCO zapísalo Staré Mesto na zoznam svetového dedičstva.

Pamiatky v Starom Meste[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Staré Město (Jeruzalém) na českej Wikipédii.