Ha-bank ha-bejnleumi ha-rišon le-Jisrael

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sídlo banky

Ha-bank ha-bejnleumi ha-rišon le-Jisrael (hebr. הבנק הבינלאומי הראשון לישראל‎, doslova Prvá medzinárodná banka Izraela; angl. First International Bank of Israel, skratka FIBI) je izraelská banka.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Bola založená roku 1972. Jej vznik inicioval vtedajší minister financií Izraela Pinchas Sapir. Malo tak dôjsť k zlúčeniu niekoľkých menších finančných ústavov a vytvoreniu silnej bankovej skupiny s medzinárodným potenciálom. Do novej banky sa zlúčili existujúce The Foreign Trade Bank, The Export Bank, The Israeli Industrial Bank, Atzmaut Mortgage, Development Bank a niekoľko ďalších finančných ústavov. Prvým investorom bol izraelský štát a American First Pennsylvania Bank z USA, ktorá však svoj podiel v roku 1978 predala skupine Eisenberg Group, od ktorej prešiel neskôr na skupinu Danot Group. V roku 1977 ovládla i Banku PAGI napojenú na náboženské hnutie Poalej Agudat Jisrael. Od roku 2006 jej patrí Banka Ocar ha-chajal, pôvodne zameraná na finančné služby pre vojakov a zamestnancov armády. Ovláda aj banku U-Bank a Banku Masad.

Banka sa obchoduje na telavivskej burze cenných papierov. Podľa údajov z roku 2010 bola First International Bank of Israel piatym najväčším bankovým ústavom v Izraeli podľa výšky celkových aktív.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Dun's 100 Israel's Largest Enterprises [online]. [Cit. 2014-01-19]. Dostupné online. Archivované 2014-02-03 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku First International Bank of Israel na českej Wikipédii.