Haley Joel Osment

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Haley Joel Osment
Celé menoHaley Joel Osment
Narodenie 10. apríl 1988 (36 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieamerický herec
Roky pôsobenia1992 – súčasnosť

Hayley Joel Osment (* 10. apríl 1988, Los Angeles, Kalifornia, USA) je americký herec, ktorý v roku 1999 stvárnil postavu Colea Seara vo filme Šiesty zmysel.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Osment sa narodil v Los Angeles v Kalifornii. Je synom učiteľky Theresy a divadelného a filmového herca Michaela Eugena Osmenta. Má jednu sestru, Emily Osment. Bol vychovávaný v katolíckej viere.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho prvou úlohou v celovečernom filme bol syn Forresta Gumpa (Tom Hanks), ktorý sa tiež volal Forrest Gump, v rovnomennom filme z roku 1994. Počas zvyšku 90. rokov Osment hrával pravidelné alebo opakujúce sa úlohy v rôznych televíznych seriáloch ako napríklad v televíznom seriály Murphy Brown.

V roku 1999 si zahral po boku Bruca Willisa, vo filme Šiesty zmysel. Za svoj herecký výkon získal cenu Saturn za najlepší herecký výkon mladého herca. Bol tiež nominovaný na Academy Awards za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe a stal sa tak druhým najmladším umelcom, ktorý bol nominovaný.

Osment v roku 2001

V novembri 2008 debutoval na Broadwayi v divadle Belasco, v úlohe mladého Bobbyho, závislého na heroíne.

V roku 2010 hral v komediálnom filme Sex Ed, kde si zahral absolventa vysokej školy, ktorý sa chce učiť geometriu, ale skončí ako učiteľ sexuálnej výchovy, zatiaľ čo on sám je neskúsený.

V roku 2019 hral vo vedľajšej úlohe vo filme Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, v ktorom hral po boku Lily Collinsovej a Zaca Efrona.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Osment je vášnivým golfistom, ktorý začal hrať už ako sedemročný.

V roku 2006 mal autonehodu, pri ktorej si zlomil rebro a lopatku. Šoféroval pod vplyvom alkoholu a bol odsúdený na trojročný podmienečný trest, 60 hodín v rámci rehabilitačného a vzdelávacieho programu v oblasti alkoholu.

Vo voľnom čase hrá na gitaru a klavír. V súčasnosti (2020) žije v New Yorku a v roku 2011 absolvoval Tisch School of Arts na Newyorskej univerzite.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Haley Joel Osment na anglickej Wikipédii.