Halford Mackinder

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Halford John Mackinder
Halford Mackinder
Štát pôsob.Spojené kráľovstvo
Narodenie15. február 1861
Gainsborough, Spojené kráľovstvo
Úmrtie6. marec 1947 (86 rokov)
Bournemouth, Spojené kráľovstvo
Národnosťbritská
ZamestnanieUniversity of Oxford
University of London
LSE
Známy vďakageografia, geopolitika, geostratégia
Alma materUniversity of Oxford
Profesiageograf
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Halford Mackinder
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Halford Mackinder
Geopolitická mapa teórie Heartlandu

Sir Halford John Mackinder (* 15. február 1861, Gainsborough, Spojené kráľovstvo – † 6. marec 1947, Bournemouth) bol britský geograf považovaný za jedného zo zakladateľov geopolitiky a geostratégie. Má zásluhy na tom, že geografia začala fungovať ako samostatný vedecký odbor.

Pôsobil ako profesor na University of Oxford a v Londýne, člen Kráľovskej geografickej spoločnosti a poradca britskej vlády pri Parížskej mierovej konferencii. V roku 1895 bol jedným zo spoluzakladateľov London School of Economics.

Kariéra a idey[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudoval biológiu (1883) a históriu (1884)[1] na Univerzite v Oxforde, už ako študent videl možné súvislosti medzi geografiou a históriou.

V roku 1904 predniesol pre Kráľovskú geografickú spoločnosť známu prednášku The Geographical Pivot of History (Zemepisný základ histórie), v ktorej formuloval tzv. teóriu Heartlandu.[2] Názov Heartland vznikol zložením anglického heart - srdce a land - zem. Táto udalosť sa považuje za počiatok anglickej geopolitiky, hoci autor sám taký pojem nepoužíval. Predpokladal však, že zemepisné skutočnosti sú zásadne určujúce pre medzinárodnú politiku. Za podstatu historického vývoja považoval schopnosť svetových mocností ovládnuť geostrategické územia sveta. Tieto predstavy sú výrazne deterministické. Počas celých dejín to mali byť tie mocnosti, ktoré ovládali moreplavbu. V 19. storočí však došlo k zásadnej zmene v možnostiach prepravy a tým aj ku zmene vojenských možností. S rozšírením železnice sa rozšírili vojenské možnosti pevninských štátov na úkor tých štátov, ktoré ovládali more.

Európu, Áziu a Afriku považoval za jeden „svetový ostrov“ za ktorého zásadnú čásť, akési jadro, považoval územie, ktoré veľmi približne zodpovedá súčasnému Rusku. Hranice Heartlandu vo svojich prácach postupne neustále upravoval, ale vždy ostal lokalizovaný na severe Eurázie. Rola ostrovných pásov okolo Heartlandu bola uňho zanedbateľná. Svoju predstavu o význame jednotlivých častí sveta vyjadril takto:

Vo svojej najdôležitejšej práci Demokratické ideály a skutočnosť: štúdia politiky rekonštrukcie tvrdí, že

  • " Kto ovláda Východnú Európu, ovláda Heartland."
  • " Kto ovláda Heartland, ovláda Svetový ostrov."
  • " Kto ovláda Svetový ostrov, ovláda svet."

Preto po prvej svetovej vojne dokladal nutnosť udržať východnú Európu rozdelenú a oddelenú od Heartlandu, tj. od Ruska. Na Parížskej mierovej konferencii oponoval wilsonovskému demokratickému idealizmu na základe zemepisného determinizmu, budúcej geopolitiky.

Bol tiež politikom za Unionistickú stranu, spolupracujúcu s Konzervatívnou stranou, za ktorú bol poslancom v dolnej snemovni parlamentu medzi rokmi 1910-1922.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • Geographical Pivot of History (1904)
  • Eight Lectures on India (1910)
  • Democratic Ideals and Reality (1919)
  • The Round World and the Winning of the Peace (1943)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SLOAN, Geoffrey R.. Geopolitics in United States Strategic Policy, 1890–1987. [s.l.] : St. Martin's Press, 1 January 1988. ISBN 9780312019549. S. 6.
  2. H.J. Mackinder, The geographical pivot of history. Geographical Journal, 1904, 23, pp. 421–37; Pascal Venier, "The Geographical Pivot of History and Early 20th Century Geopolitical Culture Archivované 2007-12-15 na Wayback Machine", Geographical Journal, vol. 170, no 4, December 2004, pp. 330–336.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Halford Mackinder na českej Wikipédii.