Harry Potter a Kameň mudrcov (film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Harry Potter a Kameň mudrcov

Základné informácie
Originálny názov Harry Potter and the Sorcerer's Stone
Žáner Fantasticko dobrodružný
Dĺžka 152 min. minút
Štát Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
USA USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 4. november, 2001
Spoločnosť Warner Bros.
Rozpočet 125 miliónov USD
Zárobok 976 475 550 USD
Filmový štáb
Réžia Chris Columbus
Scenár Steve Kloves podľa románu J.K. Rowlingovej
Produkcia David Heyman
Hudba John Williams
Kamera John Seale
Herecké obsadenie

Harry Potter a Kameň mudrcov je prvým fantasticko-dobrodružným filmom z populárnej série filmov o Harry Potterovi. Film je nakrútený podľa rovnomennej knihy J.K. Rowlingovej. Je režírovaný tvorcom filmov Sám doma 1,2 - Chrisom Columbusom. Hudbu k filmu tvoril John Williams, ktorý tiež pracoval na hudbe k filmu Sám doma.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Po prvýkrát sa zoznamujeme s rodinou Dursleyovcov, ktorí majú syna Dudleyho. Pán Dursley pracuje v spoločnosti Vrtamex, no keď jedného dňa odchádza do práce, pozoruje mačku s mapou na múriku, ľudí oblečených v čudných plášťoch, a začuje aj meno Harry Potter.

Vie, že Lily Potterová, sestra Petunie Dursleyovej, má syna Harryho Pottera. V noci pri návrate domov, opäť vidí čudnú mačku. Keď všetci na Privátnej ulici číslo 4 zaspia, objaví sa veľmi starý pán. Pre nás známejší ako čarodejník Albus Dumbledore, riaditeľ Rokfortskej strednej školy čarodejníckej. Ukáže sa, že mačka je v skutočnosti Rokfortská profesorka Minerva McGonagallová. Dumbledore jej porozpráva o Harrym Potterovi, o chlapcovi, ktorý porazil Lorda Voldemorta. No Dumbledore neverí, že Voldemort zomrel. Prichádza Rokfortský hájnik a správca Hagrid a prináša malého Harryho a spoločne ho všetci traja položia pred dom Dursleyovcv, kde pri jeho deke v ktorej bol zabalený zanechal Dumbledore list. Malý Harry si však ani neuvedomuje, že celý čarodejnícky svet, práve dvíha čaše a pripíja si na jeho meno. "Na chlapca, ktorý prežil." A tak Harry 11 rokov musí žiť so svojím strýkom Vernonom, tetou Petúniou a bratancom Dudleym, ktorý sa k nemu nesprávajú príliš prívetivo. Pred jeho 11-timi narodeninami mu začnú chodiť neznáme listy ktoré Harryho strýko spáli. V deň jeho 11. narodenín ho navštívi milý poloobor Hagrid a Harry sa dozvedá to,že je čarodejník. Nastupuje teda na Rokfortskú strednú školu čarodejnícku, kde vo svojom 1.ročníku zažije veľa dobrodružstiev. Najväčšie ho však čaká na konci školského roka, keď sa mu úspešne podarí zachrániť kameň mudrcov pred chamtivým Voldemortom a jeho sluhom, učiteľom obrany proti čiernej mágii Quiriusom Quirellom. Keď mal Harry jeden rok, Voldemort ho chcel z neznámych príčin zabiť. Bol pre neho hrozbou. Tak sa rozhodol, že ho zlikviduje, kým je ešte dieťa. Zabil jeho otca (Jamesa) a keď chcel zabiť malého Harryho, jeho matka (Lilly) mu vbehla do cesty aby ho zastavila a obetovala sa za svojho syna. Potom, čo Voldemort vyslovil smrtiace zaklínadlo (Avada kedavra) mieriac prútikom na Harryho, kliatba sa obrátila a zasiahla Voldemorta. To všetko pre lásku a obetu jeho matky. Harry ako jediný prežil smrtiacu kliatbu. Ešte nikomu sa ju nepodarilo prežiť. Stal sa z neho veľmi slávny čarodejník, známy ako "chlapec, ktorý prežil". Voldemort stratil moc a časť jeho schopností sa preniesla na Harryho. Po tomto incidente utiekol a nikto ho viac nevidel. 10 rokov sa Voldemort skrýval vytrhnutý z vlastného tela a čakal, kým nenadíde tá správna chvíľa. Až keď naňho natrafil učiteľ Obrany proti čiernej mágii Quirell, usadil sa do jeho tela a spoločne hľadali "Kameň mudrcov" - legendárnu látku s neuveriteľnou mocou, vďaka ktorej by Voldemort získal späť svoje telo a získal nesmrteľnosť.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]