Heatball

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo

Heatball je alternatívny názov pre klasickú žiarovku, ktorý bol súčasťou satirického projektu strojného inžiniera Siegfrieda Rotthäusera z mesta Essen v Nemecku.

V tomto projekte sa Rotthäuser snažil iniciovať diskusiu o nariadení EÚ 244/2009 vo verejnosti, ktorá má za následok zákaz bodových zdrojov svetla s energetickou účinnosťou horšou ako C do septembra 2012. Cieľom jeho a jeho bratranca bolo predávať klasické žiarovky ako malé vykurovacie telesá do zimy alebo pre kuracie farmy. Projekt mal veľký ohlas v medzinárodnej tlači.

História[upraviť | upraviť zdroj]

V apríli 2010 dvaja bratia, Rudolf a Siegfried Rotthäuser Hannot začali predávať klasické žiarovky cez internet. Označovali ich ako heatball a predávali ako malé vykurovacie telesá za cenu 1,69 €. 30 centov z každej predanej žiarovky sľúbili venovať projektu na záchranu dažďových pralesov, čo podľa Rotthäusera má väčší prínos pre životné prostredie ako zákaz klasických žiaroviek. Prvá dodávka 4000 žiaroviek sa predala za niekoľko dní a pripravovala sa ďalšia, so 40 000 žiarovkami. Druhá dávka bola objednaná, ale bola odmietnutá 16. novembra 2010 predstaviteľmi Kolínskeho letiska.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Heatball na anglickej Wikipédii.