Heavymetalová móda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skupina Judas Priest oblečená v klasickom heavymetalovom úbore počas vystúpenia na rockovej ceremónii VH1 Rock Honors 25. mája 2006.

Heavymetalová móda je štýl obliekania, telesných modifikácií, mejkapu a účesov, atď., používané fanúšikmi heavymetalovej hudby, lepšie známymi ako „metalisti“ alebo „metláci“. Napriek tomu, že tento štýl od 70. rokov až doteraz podliehal zmenám, niektoré kľúčové prvky ostávajú stále rovnaké - ako napríklad dlhé vlasy a kožené bundy. V 80. rokoch niektoré kapely začali nosievať elastan. Medzi ďalšie veci nosené metalistami patria džínsové či kožené vesty s nášivkami obľúbených kapiel, tričká s názvami skupín, vybíjané opasky či náramky s hrotmi.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Oblečenie spájané s heavy metalom má korene v subkultúre motorkárov,[1] rockerov a v subkultúre leather. Heavymetalová móda zahŕňa prvky ako kožené bundy; členkové tenisky (obvyklé predovšetkým u „old school“ thrashmetalistov); modré alebo čierne džínsy; maskáčové nohavice, tričká, bundy alebo šortky či džínsové bundy alebo vesty, bežne ozdobené odznakmi, nášivkami a špendlíkmi. Podobne ako u motorkárov, je tiež bežná fascinácia germánskymi symbolmi, ako je napríklad Železný kríž.[2][3]

Špecifické aspekty heavymetalovej módy možno pripísať na vrub rôznym hudobným skupinám, avšak skupina, ktorá mala najväčšiu zásluhu na zrevolucionarizovaní vzhľadu metalistov, bola Judas Priest, predovšetkým ich spevák Rob Halford.[1] Halford nosil na koncertoch kožený úbor už v roku 1978, keď kapela propagovala album Killing Machine (v Spojených štátoch predávaný pod názvom Hell Bent for Leather). V roku 1998 v jednom rozhovore Halford označil ako inšpiráciu pre svoj vzhľad subkultúru leather.[4]

Charakteristické znaky[upraviť | upraviť zdroj]

Metalový štýl odievania absorboval prvky z rôznych odlišných oblastí, takých vzájomne odlišných ako je tento hudobný štýl. Síce podľa určitých znakov možno zaradiť osobu k príslušnému metalovému štýlu, nie vždy je to však jednoznačné. Heavymetalová móda sa postupne vyvíjala od 70. rokov 20. storočia až doteraz, ale napriek rôznym trendom, niektoré znaky zostávajú stále rovnaké.[5] Veľmi dôležitou súčasťou je čierne tričko, najlepšie s logom kapely vpredu a so zoznamom koncertov v rámci turné na zadnej strane.[5] Na tričkách tiež bývajú vyobrazené obálky albumov či členovia kapiel.[5] Džínsy u metalistov síce nikdy nestratili obľubu, ale najväčší rozmach zaznamenala džínsová móda v 80. rokoch, v zlatom období heavy metalu. Roztrhané levisky, rifľové bundy či vesty sú poznávacím znamením metalistov a rockerov vo všeobecnosti.

V deväťdesiatych rokoch začalo byť v kurze aj nosenie krátkeho účesu, piercingov či tetovaní. Priaznivci extrémnych odnoží sa hrdili svojimi hrdinami, nosili rôzne náramky a opasky s hrotmi či klincami. [5] Blackmetaloví umelci často vystupujú oblečení v čiernom, s vojenskými topánkami, nábojovými pásmi, s náramkami so špicami[6] a obrátenými krížmi/pentagramami na podporu svojich protikresťanských a protináboženských postojov.[7] Napriek tomu všetkému najvýraznejšou črtou ostáva „corpse paint“ – čierny a biely mejkap (občas zmiešaný s pravou či falošnou krvou), ktorý sa používa na vytvorenie mŕtvolného vzhľadu. Naproti tomu deathmetalisti sa obliekali celkom jednoducho[5]: tepláky a vyťahané tričko sú neoddeliteľnou súčasťou šatníku mnohých umelcov. Pretože mnoho deathmetalových kapiel pochádzalo z Floridy, bol tento šatník zosmiešňovaný európskymi metalistickými puritánmi ako „móda pre dôchodcov“.[8][9]

Medzi ďalšie vplyvy pôsobiace na metalovú módu možno zaradiť moderné vojenské oblečenie: maskáčové nohavice, kraťase i tričká, vojenské topánky (kanady) či nábojové pásy. Takýto štýl je obľúbený predovšetkým u fanúšikov thrash metalu.

Priaznivci glam metalu sú známi svojimi veľmi dlhými, natupírovanými vlasmi, elastanovými či koženými nohavicami a ženským líčením. Podobne aj svoje nástroje mávajú pomaľované v extravagantných farbách. K numetalovej móde patria vrecovité nohavice, vojenské kraťasy (tzv. kapsáče), dredy a množstvo rôznych doplnkov.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Heavy Metal: The Music and Its Culture
  2. Design Culture
  3. Popular Music: The Key Concepts
  4. Interview s Robom Halfordom (po anglicky)
  5. a b c d e PHILLIPS, William; COGAN, Brian. Encyclopedia of Heavy Metal Music. [s.l.] : Greenwood Press, 2009. [Cit. 2016-03-06]. Dostupné online. S. 90-91.
  6. Murder Music: Black Metal [Film]. Réžia: Michael Dome. Rockworld TV, 2007
  7. Metal: A Headbanger's Journey [Film]. Réžia: Sam Dunn. Seville Pictures, 2005.
  8. Dronjak. Metal náš každodenný - Biografia metalu [online]. [Cit. 2016-03-10]. Dostupné online.
  9. CHRISTE, Ian. Heavy metal: ďáblův hlas: kompletní historie pro znalce. [s.l.] : BB art, 2005. 408 s. ISBN 80-7341-477-5. S. 250.
  10. http://cruelty.blog.cz/0612/corpse-paint. Cruelty.blog.cz. Dátum prístupu: 2012-09-06.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Heavy metal fashion na anglickej Wikipédii.