Henrich Krejča

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Henrich Krejča
slovenský novinár
Narodenie22. august 1973 (50 rokov)

Henrich Krejča (* 22. august 1973)

Slovenský investigatívny novinár, dokumentarista, šéfredaktor a potom riaditeľ spravodajstva a publicistiky Televízie Markíza.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Od roku 1996 do roku 2010 pracoval v TV Markíza ako redaktor domáceho a neskôr zahraničného spravodajstva v Prahe. Od roku 2005 šéfoval spravodajstvu, neskôr od roku 2007 publicistike. Zároveň moderoval reláciu Paľba, ktorú aj scenáristicky pripravoval. Od roku 2012 až do roku 2023 pracoval ako riaditeľ spravodajstva a publicistiky v Televízii Markíza. 10 rokov pôsobil ako člen správnej rady Nadácie Markíza.

V súčasnosti zastáva post vedúceho Úradu Slovenskej akadémie vied.

Od roku 2021 je členom poroty Novinárskej ceny Nadácie otvorenej spoločnosti. Prednáša a vyčuje na viacerých školách a v inštitúciách. Okrem svojej manažérskej činnosti sa venuje dokumentárnej tvorbe a cestovaniu. Zo sedemmesačnej cesty naprieč Afrikou nakrútil osemdielny dokumentárny cyklus Slnko a tiene Afriky, za ktorý získal 2. miesto na festivale Camera Slovakia. Za dokument Nežná 1989 - 20 rokov manželstva so slobodou získal prémiu Literárneho fondu. V 2014 mu bola opäť udelená rovnaká cena za aktualizovanú verziu k 25.výročiu nežnej revolúcie. V roku 2019 režíjne spracoval ďalší dokumentárny film Ján a Martina. Vražda, ktorá zmenila Slovensko'´, za ktorý získal od Literárneho fondu Mimoriadnu cenu a nomináciu na Novinársku cenu.

Henrich Krejča je ženatý a má dve dcéry.

https://www.sav.sk/?lang=sk&doc=services-news&source_no=20&news_no=11844