Herbert Simon

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Herbert A. Simon)
Herbert Alexander Simon
americký vedec
Herbert Simon
Narodenie15. jún 1916
Milwaukee, Wisconsin, USA
Úmrtie9. február 2001 (84 rokov)
Pittsburgh, Pensylvánia, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Herbert Simon
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny

Herbert Alexander Simon (* 15. jún 1916, Milwaukee, Wisconsin, USA – † 9. február 2001, Pittsburgh, Pensylvánia) bol americký vedec, ktorý sa zaoberal počítačovou vedou, kognitívnou psychológiou, ekonomikou a filozofiou. Položil základy rozhodovacieho prístupu k manažmentu, ktorý považuje rozhodovanie za podstatnú časť riadenia.

Spoločne s Cyertom a Marchom prišli v päťdesiatych až šesťdesiatych rokoch 20. storočia s kritikou teórie racionálneho rozhodovania. (Neskôr na nich nadviazali aj Kahneman a Tversky). Ako uvádza Simon vo viacerých svojich publikáciách, objektívne racionálne rozhodovania je nereálne, pretože kladie prehnané požiadavky na kognitívne schopnosti rozhodovateľa. Rozhodovanie je determinované predpokladmi subjektu rozhodovania – schopnosti, vedomosti, osobné ciele a záujmy, okamžitým stavom- psychologickým rozpoložením, náladou a objektívnymi podmienkami materiálnej aj nemateriálnej povahy.

V roku 1975 dostal spolu s Allenom Newellom Turingovu cenu za prínos v oblasti umelej inteligencie a kognitívnej psychológie. Je tiež nositeľom Ceny Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela, ktorú dostal v roku 1978.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]