Herzogenaurach

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Herzogenaurach
Settlement
Erb
Štát Nemecko Nemecko
Spolková krajina Bavorsko
Vládny obvod Stredné Franky
Mestský okres Erlangen-Höchstadt
Súradnice 49°34′S 10°53′V / 49,567°S 10,883°V / 49.567; 10.883
Obyvateľstvo 23 616
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Továrenská predajňa Adidas v Herzogenaurachu
Ústredie PUMAVision v Herzogenaurachu

Herzogenaurach je mesto v okrese Erlangen-Höchstadt v Bavorsku, Nemecko . Je známe najmä tým, že je domovom veľkých medzinárodných spoločností so športovým tovarom Adidas a Puma [1] , ako aj veľkého výrobcu automobilových dielov Schaeffler Group .

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Herzogenaurach sa nachádza v oblasti Stredné Franky v Bavorsku, 23 kilometrov severozápadne od Norimbergu . Mesto leží na rieke Aurach, prítoku rieky Regnitz .

História[upraviť | upraviť zdroj]

Herzogenaurach sa prvýkrát spomína v dokumente z roku 1002 pod menom Uraha, keď cisár Svätej rímskej ríše Henrich II . udelil mesto Bamberskému kniežaťu-biskupstvu .

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

Herzogenaurach získal globálnu slávu ako rodisko dvoch obrovských spoločností zaoberajúcich sa športovým tovarom: Adidas a Puma, z ktorých každá bola založená bratmi Adolfom Dasslerom a Rudolfom Dasslerom po prudkom rozdelení rodiny v roku 1948. Ústredie oboch spoločností [2] ktoré funguje od 60. rokov 20. storočia, sa stále nachádza v meste, pôvodne na opačných brehoch rieky Aurach, a lojalita k značke bola tiež ostro rozdelená. Pracovníci Adidasu a Pumy sa dlhé roky nestýkali, a aj keď Adolf a Rudi zomreli, pochovali ich na opačných koncoch mestského cintorína. [3] Tieto rozdiely sa v priebehu rokov vymazali.

V Herzogenaurachu sa nachádza aj ústredie skupiny Schaeffler .

Sídlo spoločnosti Schaeffler v Herzogenaurachu

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

Dokonca aj dva mestské futbalové kluby boli rozdelené štýlom Adidas / Puma : ASV Herzogenaurach bol podporovaný Adidasom, zatiaľ čo FC Herzogenaurach podporoval obuv Puma. [4] Oba kluby stále hrajú na amatérskej úrovni.

Argentínska futbalová reprezentácia mala základňu v Herzogenaurachu na Majstrovstvách sveta vo futbale 2006 .

Néstor De la Torre, riaditeľ mexických národných tímov, povedal, že Selección de fútbol de México (reprezentácia Mexika) sa zíde na 12 dní v meste, čo je jeho posledná zastávka pred cestou do Juhoafrickej republiky na majstrovstvá sveta 2010.

Základňa Herzo[upraviť | upraviť zdroj]

Letisko Herzogenaurach

V Herzogenaurachu sa začiatkom 30. rokov 20. storočia nachádzalo letisko. Letisko bolo pôvodne navrhnuté francúzskym architektom a skonštruované Deutsche Luftwaffe (vzdušné sily) s názvom Deutsche Fliegerschule (nemecká pilotná škola). Pôvodne bolo používaná iba Hitlerovu mládež v dôsledku obmedzení uložených Versaillskou zmluvou po prvej svetovej vojne .

Stíhači piloti však čoskoro začali cvičiť v civile. V marci 1936 prevzala Luftwaffe oficiálnu kontrolu. Letisko sa využívalo najmä ako zásobáreň lietadiel poskytujúcich vzdušné krytie vojskám počas invázie do Rakúska a Československa . Začiatkom septembra každého roka vzlietli lietadlá z letiska, aby preleteli nad každoročným zhromaždením nacistickej strany (Reichsparteitag) na Zeppelinwiese v Norimbergu .

Počas invázie západných spojencov do Nemecka v apríli 1945 obsadila letisko tretia armáda Spojených štátov amerických . Bol označený ako ALG R-29 . Najprv ju obsadila dopravná jednotka, po ktorej v máji nasledovala 354. stíhacia skupina USAAF . V máji 1946 zariadenie prevzal 2. rádiový zbor a premenoval ho na „Základňu Herzo“. V roku 1947 bola základňa obsadená Bezpečnostnou agentúrou americkej armády až do roku 1971, kedy ju nahradila 210. skupina poľného delostrelectva (16. septembra 1980 premenovaná na 210. brigádu poľného delostrelectva ), ktorá okupovala základňu Herzo do roku 1992. Základňa Herzo bola zahrnutá do plánu zatvorenia základne. 4. augusta 1992 bolo zariadenie oficiálne vrátené nemeckej vláde. [5] [6] [7] Odvtedy slúži ako civilné rekreačné letisko [8] s ICAO kódom EDQH.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. . Dostupné online.
  2. . Dostupné online.
  3. . Dostupné online.
  4. . Dostupné online.
  5. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2022-09-19]. Dostupné online. Archivované 2013-01-04 z originálu.
  6. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2022-09-19]. Dostupné online. Archivované 2008-12-04 z originálu.
  7. . Dostupné online.
  8. . Dostupné online.