Axe historique

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pohľad z Grande Arche do centra Paríža na historickú os

Axe historique (doslova Historická os) alebo Voie triomphale (Triumfálna cesta) je jedna zo základných osí Paríža. Vychádza z jeho samého stredu severozápadným smerom.

Trasa[upraviť | upraviť zdroj]

Axe historique začína pri múzeu Louvre, pokračuje cez záhrady Tuileries k malému víťaznému oblúku Arc de Triomphe du Carrousel, ďalej potom cez Place de la Concorde a cez Avenue des Champs-Élysées k veľkému víťaznému oblúku. Za ním potom vedie cez triedu Avenue de la Grande Armée a cez most Pont Neuilly do štvrte La Défense. Tu pokračuje už iba ako pešia zóna a vytvára tiež i os celej tejto modernej štvrte. Axe historique je ukončená tzv. Veľkou Archou, monumentálnou modernou budovou postavenou v roku 1989 na počesť dvestoročného výročia od francúzskej revolúcie. Trieda pokračuje síce ešte ďalej na západ, nie však už v tak veľkolepej podobe.

Historický vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

História súčasnej Axe historique sa začala písať v 17. storočí, kedy vznikla dnes svetoznáma trieda Champs-Elysées. Postavená bola v rovnakej osi ako vtedajší Louvre aj záhrady Tuileries. Až do časov vlády Ľudovíta XV. však ešte obe prepojené neboli; v oblasti dnešného Place de la Concorde sa nachádzalo mnoho nízkych budov. Po ich zbúraní bolo nové námestie pomenované práve po Ľudovítovi. V roku 1836 bola Champs-Elysées opticky uzatvorená vybudovaním Arc de Triomphe de l’Étoile na námestí Place de l'Étoile. Ďalšie predĺženie osi na západ pokračovalo nedlho potom, ale až v 20. storočí vznikla moderná štvrť La Défense, do ktorej bola os zavedená. Tu už má podobu pešej zóny (Esplanade de La Défense) s rôznymi sadmi a fontánami. Veľká Archa, rovnako ako veľký Víťazný oblúk, ukončila ďalšiu časť historickej osi. Existujú i mnohé plány do budúcna, počítajúce s jej predĺžením (prípadne až za obec Nanterre), avšak znamenalo by to celú os mierne ohnúť.

Monument historique na Axe historique[upraviť | upraviť zdroj]


Trasa Axe historique