Hlavný bojový tank

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Leopard 2A4 rakúskej armády - typický moderný hlavný bojový tank súčasnosti.

Hlavný bojový tank (angl. main battle tank, skr. MBT), iné názvy: bojový tank[1] a univerzálny tank je označenie pre pásové obrnené vozidlo kombinujúceho vysokú palebnú silu, silné pancierovanie aj mobilitu.[2] Spravidla je to pásový tank s primárnou kanónovou výzbrojou v otočnej veži.[3] Zjednodušene možno povedať, že predstavuje splynutie predtým vyčleňovaných kategórií stredných a ťažkých tankov.

Označenie hlavný bojový tank (Main battle tank) pochádza z anglo-americkej terminológie. Začalo sa používať v 60. a 70. rokoch 20. storočia. Vývoj tankov tejto kategórie podmienil vývoj výkonnejších tankových motorov, lepších systémov odpruženia a ľahšieho kompozitného pancierovania v období studenej vojny, ktorý prakticky vyrovnal rozdiely v kvalite medzi strednými a ťažkými tankami. Nové hlavné bojové tanky mali palebnú silu a pancierovú ochranu ako ťažký tank ale pohyblivosť stredného tanku. Počas 60. a 70. rokov 20. storočia hlavný bojový tank nahradil takmer všetky ostatné typy tankov, pričom zostali len niektoré špecializované úlohy, ktoré mali byť obsadené ľahšími konštrukciami alebo inými typmi obrnených bojových vozidiel.

Hlavné bojové tanky sú kľúčovou súčasťou moderných armád a hlavnou oporou moderných tankových vojsk. Spravidla sú organizované do obrnených jednotiek, ktoré zahŕňajú podporu pechoty, ktorá v boji sprevádza tanky v bojových vozidlách pechoty. Často ich podporujú aj lietadlá alebo vrtuľníky zabezpečujúce prieskum a priamu vzdušnú palebnú podporu.

Medzi moderné hlavné bojové tanky patrí nemecký Leopard 2, americký M1 Abrams, britský Challenger 2, francúzsky Leclerc, izraelský Merkava IV, ruský T-72, T-80 alebo T-90 a čínske typ 99.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NATO/IFOR : OSCE Agreement - January 26, 1996 [online]. nato.int, [cit. 2023-04-07]. Dostupné online.
  2. GELBART, Marsh. Tanks (Main Battle Tanks and Light Tanks). [s.l.] : Brassey's, 1996. 160 s. ISBN 978-1-85753-168-8.
  3. a b Zur Definition von (Kampf-) Panzern Technische und völkerrechtliche Anhaltspunkte für die Definition von (Kampf-) Panzern in der aktuellen politischen Debatte [online]. bundestag.de, [cit. 2023-04-07]. Dostupné online. (nemčina)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Main battle tank na anglickej Wikipédii.