Hlavná beskydská magistrála

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Značenie magistrály

Hlavná beskydská magistrála Kazimierza Sosnowského (poľ. Główny Szlak Beskidzki imienia Kazimierza Sosnowskiego, skrátene GSB) je pešia turistická magistrála značená červenou farbou, vedúca z Ustroňa v Sliezskych Beskydách do Wołosatého v Bukovských vrchoch (poľ. Bieszczady).

Najdlhší chodník v poľských horách má približne 496[1] km a prechádza cez Sliezske a Živiecke Beskydy, Gorce, Beskid Sądecki, Nízke Beskydy a Bieszczady. Prechádza cez najvyššie časti poľských Beskýd a vrchy Stożek Wielki, Barania Góra, Babia hora, Polica, Turbacz, Lubań, Przechyba, Radziejowa, Jaworzyna Krynicka, Rotunda, Cergowa, Chryszczata, Smerek a Halicz. Zo sídiel vedie cez Ustroň, Węgierska Górka, Jordanów, Rabka-Zdrój, Krościenko nad Dunajcem, Rytro, Krynica-Zdrój, Iwonicz-Zdrój, Rymanów-Zdrój, Komańcza, Cisna, Ustrzyki Górne a ďalšie.

Hlavná beskydská magistrála bola vyznačená v medzivojnovom období. Trasu západnej časti (Ustroň – Krynica) vytýčil Kazimierz Sosnowski a bola dokončená v roku 1929. Východná časť, podľa návrhu Mieczysława Orłowicza, bola dokončená v roku 1935 a viedla až do Čornohory, ktorá sa nachádzala v tom čase na území vtedajšieho Poľska. Medzi rokmi 1935 a 1939 bola pomenovaná podľa Józefa Piłsudského.[2].

GSB a Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavná beskydská magistrála vedie slovensko-poľskou hranicou na vrchu Kruhliak v Bukovských vrchoch a medzi Babou horou a Pilskom v Oravských Beskydách / Žywieckych Beskydách.

Rekordy[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti najkratší čas absolvovania celej magistrály patrí Maciejovi Więcekovi (inov-8 team PL) a má hodnotu 114 hodín a 50 minút. Tento výkon dosiahol v dňoch 20. – 24. júna 2013.[3]. Predtým takmer 7 rokov tento rekord patril Piotrovi Kłosowiczovi, ktorému v septembri 2006 absolvovanie celej magistrály zabralo 168 hodín.[4] Rovnaký čas ako Maciej Więcek dosiahol aj Piotr Kłosowicz (ten však bez podporného tímu). Obaja absolvovali GSB z východu na západ.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]