Hlboká ulica (Trnava)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Hlboká (Trnava))
Hlboká
ulica/námestie
Štát Slovensko Slovensko
Mesto Trnava
Mestská časť Trnava-Východ
Štvrť Družba
Súradnice 48°22′41″S 17°35′37″V / 48,378°S 17,59349°V / 48.378; 17.59349
Dĺžka 1 100 m
PSČ 917 01
Začína na Bučianska ulica, Špačinská cesta
Končí na Spartakovská ulica, Kollárova ulica
Staršie názvy Československej federácie
Map
Poloha v rámci Trnavy (interaktívna mapa)
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Hlboká ulica je ulica v Trnave, ktorá sa nachádza na sídlisku Družba a oddeľuje ho od historického centra. Zároveň je aj hranicou medzi mestskými časťami Trnava-Stred a Trnava-Východ.

Kedysi na jej mieste stáli vidiecke domy, ktoré v 70. rokoch 20. storočia boli zbúrané, rovnako ako Siegelova vila a Diamantova tehelňa a na ich mieste vyrástlo moderné sídlisko Družba.

Pôvod mena[upraviť | upraviť zdroj]

Nad Hlbokou ulicou sa na malom kopci týči mestské opevnenie a za ním historické centrum mesta. Kedysi pod hradbami bola hlboká priekopa. Z tohoto dôvodu sa ulici dal názov hlboká.

História[upraviť | upraviť zdroj]

21. storočie[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2014 na pravej strane miestnej komunikácie v smere od svetelnej križovatky Hlboká – Starohájska ku križovatke Hlboká – Bučianska – Špačinská – Rybníková vybudovalo Mesto Trnava novú autobusovú zastávku, komunikačne napojenú na chodník a pozostávajúcu zo zastávkoveho pruhu, nástupnej plochy a prístrešku pre cestujúcich.[1]

V roku 2018 sa uskutočnila na ulici investičná akcia v podobe výstavby nového chodníka a cyklistickej trasy popri východného úseku mestského stredovekého opevnenia, investorom bola trnavská samospráva.[2]

Hlboká ulica sa od 27. do 30. júna 2019 stala štartovým aj cieľovým bodom dvoch okruhov najsledovanejšieho cyklistického podujatia na Slovensku a v Česku v rámci športového podujatia Majstrovstvá Slovenska a Česka v cestnej cyklistike, na ktorom sa zúčastnil aj jeden z najväčších talentov svetovej cyklistiky Peter Sagan.[3]

Vo februári 2020 zverejnila trnavská samospráva dotazník v rámci participatívneho plánovania revitalizácie troch vnútroblokov medzi bytovými domami na Tehelnej, Hlbokej a Bučianskej ulici, kde mohli obyvatelia vyjadriť svoje nápady a požiadavky na revitalizáciu priľahlých dvorov.[4]

Významné budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádza sa tu daňový úrad, čerpacia stanica OMV a reštaurácia McDonald’s. Na západnej strane sa po celej dĺžke nachádza mestské opevnenie s východnou bránou, ktorá spája centrum mesta so sídliskom Družba.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Doprava v Trnave

Cestná doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Na ulici je vedená obojsmerná miestna komunikácia[5], na ktorej sa nachádzaju štyri križovatky:

  • Hlboká × Spartakovská × Sladovnícka × Kollárova
  • Hlboká × Halenárska
  • Hlboká × Starohájska.
  • Hlboká × Bučianska × Rybníkova × Špačinska

Jedná sa o významnú miestnu komunikáciu, ktorá rozdeľuje mestskú časť Trnava-stred od mestskej časti Trnava-východ a taktiež poskytuje obyvateľom rýchly prístup na významné miestne komunikácie na uliciach Bučianska, Rybníková, Kollárova, Sladovnícka a Špačinska, ktoré významom prevyšuje väčšinu ciest III. triedy.[6] Ulica poskytuje tiež prístup do Centrálnej mestskej zóny v mestskej časti Trnava-stred Starého mesta cez ulicu Halenárska okolo Mestského amfiteátra a obchodného domu City Arena s futbalovým štadiónom Štadión Antona Malatinského. Taktiež poskytuje prístup k Poliklinike Družba, k daňovému úradu, či k sídlu Trnavského samosprávneho kraja. Z tejto ulice je taktiež prístup k Severovýchodnej hradobnej veži mestského tehlového opevnenia, ktorá slúži ako kaviareň s výhľadom na Trnavu.

Cyklistická doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Na ulici je vedená obojsmerná segregovaná cyklotrasa oddelená od miestnej komunikácie.[7] Cyklotrasa bola vybudovaná Mestom Trnava v roku 2018[2] a plynulo spája cyklotrasu na uliciach Dolné bašty – Halenárska s cyklotrasou na uliciach Rybníková – Šrobárova – Hospodárska – Terézie Vansovej – Kamenná cesta a od konca roku 2019[8] je cyklotrasa prepojená cez priechod pre cyklistov aj s cyklochodníkom na uliciach Bučianska - Veterná.[7]

Mestská hromadná doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Mestská hromadná doprava v Trnave

Služby MHD sú na ulici poskytované na troch štandardných doplnkových autobusových linkách, linky , a .[6] Premávka štandardných autobusových linkiek funguje každý deň približne od 4:30 do 23:00. V nočných hodinách od 23:00 do 4:30 MHD nepremáva.[6]

  • Hlboká

  • Starohájska

    • (stav k 14. marcu 2022)[9]

Blízke ulice[upraviť | upraviť zdroj]

Panoráma Hlbokej ulice z mosta
Panoráma Hlbokej ulice z mosta

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. POKORNÝ, Patrik. Na Hlbokej ulici postavia novú autobusovú zastávku [online]. Trnava: trnava-live, 02/2014. Dostupné online.
  2. a b POKORNÝ, Patrik. Onedlho začne výstavba novej cesty pre cyklistov a chodníka pre peších na Hlbokej ulici [online]. Trnava: trnava-live, 05/2018. Dostupné online.
  3. Majstrovstvá SR a ČR v cestnej cyklistike 2019: Informácie a výsledky (VIDEO) [online]. Trnava: 7sport, 07/2019. Dostupné online.
  4. Obyvatelia Tehelnej, Hlbokej a Bučianskej môžu v dotazníku vyjadriť svoje názory a požiadavky na revitalizáciu priľahlých dvorov [online]. Trnava: Mesto Trnava, 02/2020. Dostupné online.
  5. ING. KADLÍČEK. Usporiadanie cestnej siete Trnava [online]. Trnava: Mestský úrad v Trnave, 05/2015. Dostupné online.
  6. a b c Plán udržateľnej mobility krajského mesta Trnava a jeho funkčného územia - Zber dát [online]. Trnava: [cit. 2020-03-01]. Dostupné online.
  7. a b Koncepcia rozvoja cyklotrás Trnava [online]. Trnava: Mestský úrad v Trnave, 12/2019. = Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  8. POKORNÝ, Patrik. Mesto podpísalo zmluvu so zhotoviteľom 600-metrového cyklochodníka na Bučianskej ulici [online]. Trnava: trnava-live, 10/2019. Dostupné online.
  9. Trnava : Cestovné poriadky. imhd.sk (Bratislava: mhd.sk). Dostupné online [cit. 2022-04-08].