Holland Taylorová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Holland Taylorová
Celé menoHolland Virginia Taylor
Narodenie 14. január 1943 (81 rokov)
Philadelphia, Pensylvánia, Spojené štáty
Povolanieherečka, divadelná herečka, dramaturgička
Roky pôsobenia1965 – súčasnosť
PriateľkaSarah Paulson (2015 -)

Holland Taylor (* 14.január 1943, Philadelphia, Pensylvánia, Spojené štáty) je americká herečka, divadelná herečka a dramaturgička, známa z filmov ako Pravá blondínka (2001) či zo seriálu Dva a pol chlapa (2003).

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa ako najmladšie z troch detí Virginie Taylorovej a C. Tracyho Taylora. Vyštudovala na Bennington College vo Vermonte a v dvadsiatich rokoch sa presťahovala do New Yorku. Túžila sa stať ukážkovou herečkou na Broadwayi. Hrala však skôr v menej podstatných úlohách. Zviditeľnil ju až film Bussom Buddies, s Tomom Hanksom, z roku 1980. Viac sa jej darilo v divadelnej oblasti ako v tej filmovej. Objavila sa po boku herečky Reese Witherspoonovej vo filme Pravá blondínka z roku 2001 a najväčší prelom v kariére jej zaistil v roku 2003 seriál Dva a pol chlapa, kde stvárnila mamu Charlieho Sheena a Jona Cryera. Je držiteľkou ceny Emmy.

Miluje Francúzsko a najviac času jej zaberá práca, čiže divadlo a herectvo. Je bezdetná a nikdy sa nevydala. Zverejnila svoju homosexuálnu orientáciu a od roku 2015 žije s herečkou Sarah Paulson.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Holland Taylor na anglickej Wikipédii.