Hollywoodsky chodník slávy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hollywoodsky chodník slávy

Hollywoodsky chodník slávy (Hollywood Walk of Fame) je chodník pozdĺž Hollywood Boulevard a Vine Street v Hollywoode, (Los Angeles, Kalifornia), ktorý slúži ako sieň slávy zábavného priemyslu. Je osadený viac ako 2 500 päťramennými hviezdami[1] s menami nielen ľudských celebrít, ale aj fiktívnych postáv honorovaných hollywoodskou obchodnou komorou za ich prínos pre zábavný priemysel. Chodník slávy je udržiavaný samofinancovaním z fondov združenia Hollywood Historic Trust. Prvých osem hviezd bolo osadených v septembri 1958 na chodník na severozápadnom rohu ulíc Hollywood Blvd. a Highland Ave. Boli inštalované niekoľko mesiacov pred oficiálnou prípravou podkladu a osadením chodníka v roku 1960.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Chodník slávy je uzavretý, približne 5,6 km dlhý. Umiestnenie hviezd je trvalé s výnimkou opráv a technických prestavieb chodníka. Každá hviezda je vyrobená z bodkovanej zmesi brúseného terazzového betónu s ružovým mramorom, orámovaná bronzom a vložená do čierneho štvorca. Vo hviezde je z bronzu vyrobený nápis s menom honorovanej osobnosti. Pod menom je kruhový bronzový emblém, znázorňujúci kategóriu, v ktorej osobnosť získala svoju hviezdu.

Použitý emblém Umelecká kategória
 Filmová kamera zásluhy vo filmovom priemysle
 Televízor zásluhy o televíznu zábavu
 Gramofónová platňa zásluhy v hudobnom priemysle
 Rozhlasový mikrofón zásluhy o rozhlasovú zábavu
 Dve masky – usmiata a nešťastná zásluhy v divadelnej sfére
(od roku 1984)

Každý rok pribudne na tento chodník asi dvadsať nových hviezd.[2] Zo všetkých hviezd na chodníku slávy bolo 47% inštalovaných pre filmovú kategóriu, 24% pre televíznu zábavu, 17% pre zvukové nahrávky, z rozhlasovej sféry je ich 10% a menej ako 2% z nich bolo venovaných divadelnému umeniu.

Niektoré prvenstvá[upraviť | upraviť zdroj]

  • Iba jeden človek, Gene Autry, má na chodníku slávy hviezdy vo všetkých piatich možných kategóriách.[3]
  • Dve hviezdy v tej istej kategórii má iba pár ľudí: napríklad Diana Ross má jednu ako členka The Supremes a jednu ako sólová umelkyňa. Michael Jackson bol prvým, kto dosiahol dve hviezdy, jednu ako člen The Jackson Five, druhú za svoju sólovú kariéru. Smokey Robinson dostal prvú hviezdu ako sólový umelec, druhú v roku 2009 ako člen The Miracles.
  • Hviezda Muhammada Aliho bola prvou, ktorá nebola inštalovaná na chodníku slávy, ale na stene Dolby Theatre.[4]
  • V roku 1960 bol ako najmladší spevák s hviezdou na chodníku uvedený Jimmy Boyd. Mal vtedy 20 rokov. V roku 2003 na chodník slávy dostala svoju hviezdu druhá najmladšia celebrita, vtedy 21 ročná Britney Spears.[5] Dňa 29. apríla 2004 sa na chodník slávy dostala hviezda hneď dvoch ešte mladších umelkýň, vtedy 18-ročných sestier Mary-Kate a Ashley Olsenových.
  • Prvou kreslenou postavičkou, ktorá dostala svoju hviezdu na chodníku bol 18. novembra 1978 vtedy 50-ročný Mickey Mouse.
  • Prvým zvieraťom s hviezdou na chodníku slávy bol pes Strongheart, ktorý bol hrdinom filmov z 20. rokov 20. storočia, ďalšími sú tiež psíkovia, Lassie a Rin Tin Tin.
  • Hviezdu na chodníku má aj jeden prezident Spojených štátov, Ronald Reagan. Túto hviezdu dostal za svoju hereckú kariéru pred jeho vstupom do politiky.
  • V roku 2005 začali byť honorované hviezdou na chodníku slávy aj firmy. Prvou z nich sa pri príležitosti 50. výročia otvorenia stal Disneyland. Hviezdy firiem nie sú priamo na chodníku, ale v jeho blízkosti na súkromnom pozemku.
  • Vo februári 2006 sa na chodník slávy dostala hviezda sudkyne Judith Sheindlin, ktorá sa stala známa ako sudkyňa v americkej obdobe programu televízie TV JOJ Súdnej sieni, ktorá sa v USA od roku 1996 vysiela pod názvom Judge Judy.[6]
  • Dňa 24. januára 2007 sa na chodník dostala hviezda prvej televíznej stanice KTLA-TV (kanál 5) v Los Angeles.[7]
  • 14. marca 2008 sa na chodník slávy dostala hviezda Vince McMahona, prvého z promotérov športového wrestlingu, ako aj z predstaviteľov športovej zábavy.[8]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. "Upcoming ceremonies, 2570th star".walkoffame.com.
  2. Walk of Fame Frequently Asked Questions [online]. Hollywood Chamber of Commerce, [cit. 2011-05-13]. Dostupné online. Archivované 2019-10-30 z originálu.
  3. Gene Autry [online]. geneautry.com. Dostupné online.
  4. Jet Magazine, March 9, 2007; pg. 39.
  5. Hollywood landmark honours Spears [online]. BBC, November 18, 2003. Dostupné online.
  6. alumni.american.edu [online]. [Cit. 2009-06-22]. Dostupné online. Archivované 2011-01-05 z originálu.
  7. TV pioneer KTLA gets star on Hollywood Walk of Fame [online]. sfgate.com, January 24, 2007. Dostupné online.
  8. Triple H, Shane McMahon to speak at Mr. McMahon's Hollywood Walk of Fame star ceremony [online]. wwe.com, [cit. 2009-06-22]. Dostupné online. Archivované 2010-05-27 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]