Holubica (súhvezdie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Holubica
Mapa súhvezdia Holubica
Mapa súhvezdia Holubica

Latinský názovColumba
SkratkaCol
GenitívColumbae
Symbolické vyjadrenieholubica
Rektascenzia6h
Deklinácia-35°
Plocha270  štvorcových stupňov
Poradie: 54
Počet hviezd
(magnitúda < 3)
1
Najjasnejšia hviezdaPhact (α Col)
(Zdanl. magnitúda 2,65)
Meteorický roj

žiadny

Susedné súhvezdia
Viditeľné na zemepisnej šírke +50° a −90°
Najlepšie viditeľné o 21:00 počas mesiaca Február

Holubica je jedno z 88 súhvezdí modernej astronómie. Súhvezdie zaviedol Augustín Royer v roku 1679. Predtým bola Holubica súčasťou súhvezdia Veľký pes.

Mytológia[upraviť | upraviť zdroj]

K tomuto súhvezdiu južnej oblohy sa neviaže grécka báj, ale biblický príbeh. Podľa neho je loď Argo pokladaná za Noemovu archu, v ktorej sa pri potope sveta zachránil patriarcha aj so svojou rodinou a všetkými zvieratami. Dážď padal štyridsať dní a štyridsať nocí. Keď konečne prestalo pršať, Noe vypustil na prieskum okolia holubicu. Tá sa vrátila so zelenou ratolesťou v zobáku. Bol to znak toho, že bola na pevnine a teda že vody ustupujú (Genesis 8; 6 – 12).

Hviezdy[upraviť | upraviť zdroj]

Hviezda Meno Hviezdna veľkosť
α Col Phact 2,6m
β Col Wezn 3,12m

α Columbae, najjasnejšia hviezda súhvezdia, u nás vystupuje nanajvýš asi 6° nad južný obzor (večer koncom januára a začiatkom februára). Má meno Phact a je to dvojhviezda. β, Wezn, je oranžový obor. Jej meno pochádza z rovnakého základu ako meno Wezen patriace delta CMa.

Mí Columbae je rýchlo sa pohybujúca hviezda, pravdepodobne vymrštená z Veľkej hmloviny v Orióne pred 2,5 miliónmi rokov. Astronómovia predpokladajú, že kedysi tvorila dvojhviezdny systém s AE Aurigae, ktorá sa od oblasti Orióna vzďaľuje opačným smerom. Dvojica sa rozpadla vplyvom blízkeho prechodu okolo inej hviezdy.

Dlhoperiodická premenná hviezda T Columbae mení svoju magnitúdu od 6,6 po 12,6 v perióde 225,2 dňa.

Deep-sky objekty[upraviť | upraviť zdroj]

V malom súhvezdí ležiacom mimo Mliečnej cesty nie je veľa zaujímavých objektov. NGC 1851 je nenápadná guľová hviezdokopa. Najjasnejšia galaxia v súhvezdí je NGC 1808 s celkovou magnitúdou okolo 10, ale je nevýrazná. Ďalšou podobne jasnou či skôr podobne slabou galaxiou je NGC 1792.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Holubicu môžeme identifikovať ako pokrivenú líniu hviezd južne od Zajaca. Na tejto línii sa nachádzajú aj dve najjasnejšie hviezdy súhvezdia, alfa a beta. Pod ňou sú hviezdy súhvezdia Korma, vľavo zase Veľký pes. Malá južná časť súhvezdia v našich zemepisných šírkach už nevychádza nad obzor.