Hradby Samoty

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hradby Samoty
Základné informácie
Typ festivaluFestival experimentálnej hudby
Založenie2010
Ročník12.
Dátum konaniajúl
MiestoHrady, zámky, kaštiele na Slovensku a v Česku
Ďalšie odkazy
Webhradbysamoty.org

Hradby Samoty (angl. Walls of Solitude) je festival experimentálnej hudby a umeleckých foriem, ktorý sa koná každoročne od roku 2010 (okrem roku 2015), najčastejšie v júli na jednom zo zámkov v Česku alebo na Slovensku. Počiatočný ročník festivalu sa konal v zrúcanine hradu Cimburk v Koryčanoch.[1]

Festival je tematicky zameraný na audiovizuálne projekty dotýkajúce sa hudobných žánrov ako dark ambient, dark folk, drone, industrial, noise a rôznych iných experimentálnych štýlov. Myšlienkou festivalu je spojiť tieto žánre s tajomnou atmosférou pamiatok poznačených zubom času.[2]

Každý rok príde na festival niekoľko stoviek fanúšikov. Sú to väčšinou Česi a Slováci, ale aj Poliaci, Nemci, Rusi, Holanďania, Maďari a predstavitelia iných národností. Festival trvá dva alebo tri dni, od popoludnia do neskorých nočných hodín, využívajúc pritom danosti zámku ako napríklad pivnica, bunker alebo zámocký park.

Počas festivalu sa predstavenia konajú súčasne na dvoch alebo troch pódiách umiestených v tesnej blízkosti od seba, aby sa umožnil plynulý pohyb medzi predstaveniami. Väčšina účinkujúcich umelcov tiež doplňuje svoju hudbu o veľmi bohatý vizuál.

Na hradnom nádvorí sa okrem hudobných vystúpení a umeleckých prezentácií často konajú aj predstavenia, napríklad ohňové show[3] alebo 3D projekcia na hradné múry. Takisto sa tu nachádzajú stánky s občerstvením, pivom, hudobnými nosičmi a tričkami.

V neposlednom rade sa na festivale zároveň konajú sprievodné podujatia ako prednášky, kurátorské výklady/vychádzky, premietanie filmov a spriatelené umelecké výstavy.

Medzi hudobníkov, ktorí sa na festivale objavili, patrí napríklad skupina Skrol.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Orbis Metallum | Zobrazit téma - Hradby Samoty (Report by Jespe) [online]. www.metallum.cz, [cit. 2021-05-16]. Dostupné online.
  2. Hradby Samoty | Festival experimentálneho audio-vizuálneho umenia [online]. www.hradbysamoty.org, [cit. 2021-05-16]. Dostupné online.
  3. Mystique Fireshow at Hradby Samoty II [online]. [Cit. 2021-05-16]. Dostupné online.
  4. Hradby Samoty II | Hradby Samoty [online]. www.hradbysamoty.org, [cit. 2021-05-16]. Dostupné online.