Hrdlička chichotavá

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hrdlička chichotavá
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
(globálne[1])
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Streptopelia roseogrisea
Sundevall, 1857
Synonymá
Streptopelia risoria
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Hrdlička chichotavá (Streptopelia roseogrisea) je vták z čeľade holubovité. Hrdličky chichotavé sa dajú sa veľmi ľahko skrotiť a ku svojmu majiteľovi sú veľmi prítulné.[chýba zdroj] Už po stáročia ich ľudia chovajú v zajatí a šľachtia, čím vzniklo množstvo farebných obmien hrdličiek s rôznou kresbou peria. Ľudskú opateru si pochvaľujú. Hrdlička chichotavá je exotický vták, u nás sa vo voľnej prírode nevyskytuje.

Hrdlička chichotavá váži 150 – 160 gramov. Dĺžka tela je 26 – 27 centimetrov. V ľudskej starostlivosti sa dožíva 10 – 15 rokov. Vyskytuje sa v suchých oblastiach v Afrike južne od Sahary, zasahuje až do južnej Arábie.

Hrdličky žijú v monogamných pároch. Na budovaní hniezda párik hrdličiek spolupracuje. Stavebný materiál prináša samček aj samička a vetvičky si pod sebou starostlivo urovnávajú. Podľa odborných kníh tieto vtáky hniezdia spravidla štyrikrát do roka, avšak majitelia hrdličiek chichotavých tvrdia, že v dobrých podmienkach a zateplenej voliére znášajú vajcia aj častejšie.[chýba objasnenie] Nezriedka ich tiež využívajú ako opatrovateľky pri chove vzácnejších holubov a hrdličiek. V jednej znáške samica kladie 2 biele vajíčka. Doba inkubácie trvá 14 dní a malé hrdličky sa liahnu približne po 20 dňoch a nemajú na sebe jediné pierko. Najmä zo začiatku ich obaja rodičia kŕmia takzvaným holubím mliekom, neskôr mláďatá dostávajú kašovitú potravu, ktorú párik hrdličiek natrávi v hrvole. Mláďatá odchovávajú okolo 30 dní.

Živia sa trávovými semenami, lesnými plodmi, hmyzom, slimákmi...

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]