Hrebienok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vrcholová stanica pozemnej lanovej dráhy zo Starého Smokovca na Hrebienok
Horský hotel Hrebienok
Tatranský ľadový dóm, zima 2013 (prvý ľadový dóm v strednej Európe), autor František Bálek
Interiér Tatranského ľadového dómu, zima 2017

Hrebienok je turistické stredisko nachádzajúce sa nad Starým Smokovcom na úpätí Slavkovského štítu v nadmorskej výške 1 285 m n. m.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik Hrebienka ako turistického centra súvisí s rozvojom turizmu vo Vysokých Tatrách v druhej polovici 19. storočia. Starý Smokovec, ktorému bol v tom čase udelený štatút kúpeľného mesta priťahoval turistov, ktorí si toto miesto obľúbili.

Počiatky výstavby na Hrebienku sa viažu na stavbu Bilíkovej chaty, ktorá stála na jeho severovýchodnom úbočí. V roku 1894 bola vybudovaná popri turistickom chodníku cesta s tvrdým povrchom. Pozemná lanová dráha zo Starého Smokovca vybudovaná v roku 1908 podnietila výstavbu hotela Hrebienok v roku 1928.

S výstavbou cvičných lúk a zjazdoviek pri hoteli sa začalo v roku 1930. V roku 1956 bol na slalomovej lúke vybudovaný 750 m dlhý lyžiarsky vlek na Slavkovskú vyhliadku a v roku 1968 rozhodcovské veže. K elektrickému osvetleniu sánkarskej dráhy došlo v roku 1959.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti slúži Hrebienok ako významné lyžiarske a turistické stredisko. Je východiskovým bodom do Malej Studenej doliny a Veľkej Studenej doliny, ako aj na Slavkovský štít. V lokalite sa nachádza slalomová lyžiarska zjazdovka, ktorá ďalej ako klasická zjazdovka pokračuje do Starého Smokovca. Po jej obidvoch stranách sa nachádzajú dva súmerné 750 m lyžiarske vleky. Južne od hotela sa nachádzajú štyri menšie lyžiarske vleky. Ubytovanie poskytuje hotel Hrebienok a neďaleká Bilíkova chata.

Prístup[upraviť | upraviť zdroj]

Najpohodlnejší prístup poskytuje asfaltová cesta zo Starého Smokovca, pozdĺž ktorej vedie pozemná lanovka. Turistické chodníky:

Cez Hrebienok vedie od dolnej stanice lanovky bezbariérový turistický chodník, vhodný pre ľudí so zníženou mobilitou a imobilných. Má dĺžku 4,2 km, končí pri Rainerovej chate a jeho povrch tvorí zhutnený štrk.[1] Vzhľadom na značné prevýšenie sa vozíčkarom odporúča sprievod.[2] Pohodlnejšie je však pre imobilných využitie pozemnej dráhy.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hrebienok

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 49°09′32″S 20°13′29″V / 49,15878°S 20,22467°V / 49.15878; 20.22467