Hrob neznámeho vojaka (Moskva)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 55° 45' 17” s. š., 37° 36' 58” v. d.

Hrob neznámeho vojaka

Hrob neznámeho vojaka (rus. Могила Неизвестного Солдата) je memoriálny architektonický komplex v hlavnom meste Ruska Moskve nachádzajúci sa v Alexandrovskom sade pri múre Moskovského Kremľa.

Hrob neznámeho vojaka je jedným z najpietnejších miest Ruska, je trvalou pamiatkou hrdinom Veľkej vlasteneckej vojny.

História vzniku memoriálu[upraviť | upraviť zdroj]

3. decembra 1966, pri príležitosti 25. výročia bitky o Moskvu bol na tomto mieste uložený popol neznámeho vojaka z mohyly Štyki, ležiacej severozápadne od Moskvy pri meste Zelenograd.

Ďalším významným dátumom bol 8. máj 1967, kedy bol na tomto mieste odhalený pamätník Mohyla Neznámeho Vojaka (dielo architektov D. I. Burdina, V. A. Klimova a J. R. Rabajeva a sochára N. V. Tomského). Súčasne bol v tento deň zapálený večný oheň.

Od 12. decembra 1997 podľa výnosu Prezidenta Ruskej federácie sa miesto vykonávania čestnej stráže pri mohyle považuje za tzv. Post č. 1. 17. novembra 2009 bol pamätníku priznaný štatút Všezväzového memoriálu vojenskej slávy (Общенациональный мемориал воинской славы).

Opis monumentu[upraviť | upraviť zdroj]

Vzhľadovo monument vyniká pomerne jednoduchou architektúrou. Ústrednú časť tvorí mramorová doska s bronzovou kompozíciou – vojenská prilba s vavrínovou vetvičkou ležiace na rozvinutej bojovej zástave.

Pred doskou sa nachádza bronzová päťramenná hviezda, v ktorej strede horí večný oheň, doplnená nápisom „Tvoje meno je neznáme, Tvoj čin je nesmrteľný“ (Имя твоё неизвестно, подвиг твой бессмертен; slová ruského sovietskeho spisovateľa S. V. Michalkova).

Vľavo od mohyly sa nachádza stena z červeného kremenca s nápisom: 1941 PADLÝM ZA VLASŤ 1945 (1941 ПАВШИМ ЗА РОДИНУ 1945), vpravo – aleja dvanástich granitových blokov, z ktorých každý je venovaný jednému z miest-hrdinov (na každom z blokov je umiestnený názov mesta). V blokoch je uložená prsť zeme, z toho-ktorého mesta.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Могила Неизвестного Солдата na ruskej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]