Hubblova premenná hmlovina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
NGC 2261
Pozorovacie dáta
(Epocha 2000.0)
Typemisná hmlovina a reflexná hmlovina
Rektascenzia06h 39m 09,5s
Deklinácia08° 44′ 40″
Zdanlivá jasnosť (V)-
SúhvezdieJednorožec
Hmloviny - Hviezdokopy - Galaxie

Súradnice: Hviezdna mapa 06h 39m 10s; 08° 44′ 40″

Hubblova premenná hmlovina alebo NGC 2261 je emisná hmlovina a reflexná hmlovina v súhvezdí Jednorožec, ktorú objavil britsko-nemecký astronóm William Herschel 26. decembra 1783.

Nachádza sa v blízkosti premennej hviezdy R Monocerotis. Táto hviezda má značne premenné spektrum a vysiela intenzívny hviezdny vietor. Je to prahviezda (protohviezda) typu T Tauri. R Monocerotis sa nachádza vo vnútri prachového oblaku, ktorý je dvakrát väčší než naša planetárna sústava. Je možné, že z tohto oblaku sa v budúcnosti planetárny systém vyvinie. Hviezda aj okolitá hmlovina menia svoju jasnosť, avšak nezávisle od seba. Príčina týchto zmien dodnes nie je jasná. Jedným z vysvetlení je, že medzi osvetľujúcou hviezdou a hmlovinou sa nachádzajú husté nepriehľadné oblaky prachu. Rádiové pozorovania objavili súvislosť hviezdy aj hmloviny s obrím molekulárnym mrakom.

Hubblova premenná hmlovina je vejárovitá reflexná hmlovina osvetľovaná hviezdou R Monocerotis, ktorá spôsobuje, že tvar a jas hmloviny sa menia v priebehu niekoľkých týždňov. Je pomenovaná podľa astronóma Edwina Hubblea, ktorý sa pred vyše sto rokmi zaoberal jej nezvyčajnou premennosťou.


… | NGC 2260 | Hubblova premenná hmlovina | NGC 2262 | …


Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]