Huculská republika

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Huculská republika
Гуцульська республіка
 Rakúsko-Uhorsko
 Západoukrajinská ľudová republika
1919 – 1919 Česko-Slovensko 
Západoukrajinská ľudová republika 
Rumunské kráľovstvo 
Vlajka štátu
vlajka
Geografia
Mapa štátu
Obyvateľstvo
Národnostné zloženie
Štátny útvar
Vznik
Zánik
11. jún 1919 (pričlenenie k Česko-Slovensku)
Predchádzajúce štáty:
Rakúsko-Uhorsko Rakúsko-Uhorsko
Západoukrajinská ľudová republika Západoukrajinská ľudová republika
Nástupnícke štáty:
Česko-Slovensko Česko-Slovensko
Západoukrajinská ľudová republika Západoukrajinská ľudová republika
Rumunské kráľovstvo Rumunské kráľovstvo

Huculská republika (ukr. Гуцульська республіка) bol štátny útvar, ktorý sa rozprestieral na území dnešnej Zakarpatskej oblasti na západnej Ukrajine. Existoval len krátko v prvej polovici roka 1919 a nebol uznaný žiadnym iným štátom. Hlavné mesto bolo zriadené v Jasini.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Štátny útvar bol vyhlásený na bývalom uhorskom území obývanom Rusínmi. Začiatkom roka 1919 ešte neboli definitívne určené hranice budúcich nástupníckych štátov po Rakúsko-Uhorsku a išlo v poradí už o druhý pokus vytvoriť samostatný štát na tomto území. Prvý pokus o vytvorenie Západoukrajinskej ľudovej republiky z roku 1918 zlyhal. Za predsedu vlády Huculskej republiky bol zvolený generál Štefan Kločurak, ktorý taktiež velil ozbrojenej zložke, v ktorej bolo organizovaných asi tisíc vojakov.

Proti vytvoreniu tohto útvaru bola časť rusínskej inteligencie, ktorá sa snažila o zachovanie integrity Uhorska, respektíve pripojenie Podkarpatskej Rusi ku Ukrajinskej SSR. Zo Sovietskeho zväzu však plynula obava z boľševizmu, pretože a bývalá Západoukrajinská ľudová republika bola po obsadení Červenou armádou transformovaná do Ukrajinskej SSR a pripojená k ZSSR. Maďarsky orientovaní Rusíni navyše stratili oporu v Maďarsku po komunistickom prevrate a vytvorení Maďarskej republiky rád.

Huculská republika zanikla po obsadení rumunskou armádou v júni 1919 a na základe Saintgermainskej zmluvy bolo jej územie pripojené k Česko-Slovensku. Južná hranica bola stanovená až Trianonskou mierovou zmluvou z roku 1920 a ďalšími bilaterálnymi dohodami medzi ČSR a Rumunskom o odstúpení mesta Marmarošská Sihoť (dnes Sighetu Marmaţiei) Rumunsku.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hutsul Republic na anglickej Wikipédii.