Hugo Ball

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hugo Ball
nemecký básnik, spisovateľ a divadelný režisér
Hugo Ball
Narodenie22. február 1886
Primaesens, Nemecké cisárstvo
Úmrtie14. september 1927 (41 rokov)
Sant Abbondio, Švajčiarsko
Národnosťnemecká
Známy vďakazakladateľ dadaizmu
PodpisHugo Ball, podpis
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Hugo Ball
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Hugo Ball

Hugo Ball (* 22. február 1886, Pirmasens, Nemecké cisárstvo – † 14. september 1927, Sant'Abbondio, Švajčiarsko) bol nemecký spisovateľ, básnik, režisér a zakladateľ umeleckého hnutia Dada v Zürichu v roku 1916. Spolu s básničkou a spisovateľkou Emmy Hennings založil legendárny Cabaret Voltaire, kde organizovali divadelné a hudobné performance.

Život a dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Ball v roku 1916 recituje svoju báseň Karawane počas performancie v Cabarete Voltaire

Ball vyrastal v katolíckej rodine stednej triedy. Narodil sa síce v mestečku Pirmasens na západe Nemecka, už v jeho útlom detstve sa však rodina presťahovala do Mníchova a neskôr do Heidelbergu.

Ball najskôr študoval sociológiu a filozofiu, ale neskôr sa presťahoval do Berlína, kde pokračoval štúdiom herectva.

Jeho umelecká identita sa začala výrazne formovať počas Prvej svetovej vojny, voči ktorej Ball zaujal silno kritický postoj najmä po nemeckej invázii Belgicka. Keďže sa za svoje postoje stal v Nemecku vlastizradcom, utiekol do Švajčiarska, kde si v roku 1920 zobral za ženu spisovateľku Emmy Hennings, ktorá sa stala významnou spolutvorkyňou Ballových umeleckých diel.

Cabaret Voltaire založil Ball 5. februára 1916 v Zürichu v rámci tamojšej literárnej kaviarne. V priestoroch pripravoval a predvádzal divadelné performancie, ktoré boli prienikom výtvarného, divadelného, hudobného a literárneho avantgardného umenia v podobe provokatívnych vaudevillov. Cabaret Voltaire vydával zároveň aj rovnomenný umelecký magazín.[1]

Ballova báseň Karawane

V roku 1916 napísal Dada Manifesto, čím manifestoval založenie umeleckého hnutia dadaizmu, ktorý na politickú a vojnovú situáciu v Európe reagoval dielami, ktoré postrádali obsah, logiku a vznikali náhodnými metódami. Dadaizmus bol podľa Balla rezignáciou na hľadanie univerzálnej pravdy a manifestoval sa oslobodením od slov a zmyslu. Jeho cieľom bolo vytvoriť nový umelecký jazyk, ktorý by bol oslobodený od predošlého literárneho a politického vývoja západného sveta.

V tomto období rozvíjal aj svoj vlastný literárny žáner tzv. zvukovej poézie, ktorá spočívala v rytmizovaní fiktívnych, umelo vytvorených slov. Prvou básňou zvukovej poézie bola jeho Karawane, ktorá obsahovala sériu nezmyselných slov. Ball napísal množstvo ďalších básní, či esejí. Mimo iné napríklad životopis Hermanna Hesseho (Hermann Hesse), či básnickú zbierku 7 schizofrenických sonetov.[2]

Napriek tomu, že Ball bol zakladateľom hnutia Dada, zotrval v ňom, spolu so svojou manželkou, taktiež avantgardnou umelkyňou, Emmy Hennings, iba dva roky. V roku 1920 sa vrátil ku kresťanstvu a rozhodol sa žiť tichý a osamelý život mimo umenia. V tomto období spísal väčšinu svojich dadaistických denníkov, ktoré slúžia ako hlavný historický prameň pre rekonštrukciu hnutia dadaizmu v meste Zürich.

Zomrel v roku 1927 na rakovinu žalúdku.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hugo Ball: Founder of The Dada Movement [online]. TheCollector, 2020-03-01, [cit. 2023-05-24]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Hugo Ball Performances, Bio, Ideas [online]. The Art Story, [cit. 2023-05-24]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hugo Ball