Hugo Junkers

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hugo Junkers
nemecký konštruktér
nemecký konštruktér
Narodenie3. február 1859
Rheydt, Pruské kráľovstvo
Úmrtie3. február 1935 (76 rokov)
Gauting, Nacistické Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Hugo Junkers

Hugo Junkers (* 3. február 1859, Rheydt – † 3. február 1935, Gauting) bol nemecký vynálezca a konštruktér lietadiel a leteckých motorov.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Hugo Junkers začínal ako technik zaoberajúci sa plynovým kúrením. V roku 1892 si zariadil firmu na výrobu plynových prietokových ohrievačov a plynového kúrenia Junkers & Co. Už v roku 1894 prihlásil patent na prvé plynové kúpeľné kachle, ktoré sa stali známe pod označením Junkers Gas-bade-ofens. Avšak omnoho viac než o vývoj plynových kúpeľných kachlí sa Junkers zaujímal o vytvorenie použiteľného plynového motora.

V priebehu týchto prác zostrojil v roku 1892 celkom iný objav - zariadenie na meranie skupenského tepla kalorimeter, ktorý podstatne ovplyvnil budúcnosť celej oblasti tepelnej techniky. Pri práci na plynovom motore v koniarni prerobenej na dielňu v Dessau, sa totiž potvrdilo to, na čo už poukazovalo mnoho vedcov: Kto chce skúmať plynové motory, ten musí dokázať presne určiť výhrevnosť plynu. Pre tieto účely však v tej dobe neexistovali žiadne vhodné meracie aparatúry. Myšlienkou Junkersa preto bolo vytvoriť kalorimeter (zariadenie na meranie tepla), ktorý dokáže zmerať akékoľvek teplo, ktoré spaľovaný plyn predáva konštantnému pretekajúcemu množstvu vody, a následne indikovať túto hodnotu na stupnici - ako výhrevnosť plynu.

V roku 1931 dodal na trh prvý automatický plynový prietokový ohrievač vody s automatickým otváraním prívodu plynu do horáka po otvorení vodovodného uzáveru. Keď v roku 1932 dodala jeho továreň v Dessau miliónty plynový ohrievač vody, zanechal jej zakladateľ výrobu tepelnej techniky, aby sa mohol ďalej venovať už iba výrobe lietadiel.

Najviac slávy mu priniesol vývoj lietadiel. Postavil vlastnú továreň a vyrobil prvé celokovové dopravné lietadlo Junkers F-13. Z jeho konštrukčnej kancelárie vyšiel aj vo svojej dobe veľmi obľúbený Junkers Ju 52, nechválne známy Junkers Ju 87 Stuka, univerzálny Junkers Ju 88, ale aj mnohé ďalšie stroje, ktoré nemalou mierou zasiahli do druhej svetovej vojny.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hugo Junkers