Hugo Weaving

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hugo Weaving
Narodenie 4. apríl 1960 (64 rokov)
Ibadan, Britská Nigéria
Roky pôsobenia1981 – súčasnosť
ManželkaKatrina Greenwood (1984 – súč.)
Australian Film Institute Awards
Najlepší herec v hlavnej úlohe
1991Proof
1998The Interview
2005Little Fish

Hugo Wallace Weaving (* 4. apríl 1960, Ibadan, Britská Nigéria) je austrálsky herec. Narodil sa v Nigérii, ktorá bola v tom čase kolóniou Veľkej Británie, anglickým rodičom, no počas celej svojej kariéry žil v Austrálii. Je držiteľom šiestich cien Austrálskej akadémie filmových a televíznych umení (AACTA) a získal tiež ocenenie ako Honorary Officer rádu Order of Australia.

Weavingova prvá herecká rola bola postava anglického kapitána kriketového tímu Douglasa Jardina v austrálskom televíznom seriáli Bodyline (1984). Meno si získal v ďalších austrálskych produkciách, za film Dôkaz (1991) získal prvú cenu AACTA (v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe), pokračoval filmom Dobrodružstvá Priscilly, kráľovnej púšte (1994). Na prelome tisícročí sa Weaving presadil na medzinárodnej scéne účinkovaním v mainstreamových amerických produkciách. Tu medzi jeho najvýznamnejšie úlohy patrí Agent Smith v prvých troch filmoch Matrix (1999 – 2003), Elrond v trilógii Pán prsteňov (2001 – 2003) a Hobit (2012 – 2014), titulná postava vo filme V ako Vendeta. (2005) a Johann Schmidt/Red Skull vo filme Captain America: Prvý Avenger (2011) z franšízy Marvel Cinematic Universe.

Okrem tradičných hereckých rolí prepožičal Weaving svoj hlas do animovaných filmov Babe (1995), Happy Feet (2006) a Happy Feet Two (2011), a tiež do série filmov Transformers v úlohe Megatrona (2007 – 2011). Úlohy Agenta Smitha a Elronda si zopakoval aj vo videoherných adaptáciách filmov Matrix a Pán prsteňov.

Iné aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2004 sa Weaving stal ambasádorom austrálskej ochranárskej organizácie Voiceless, ktorá sa zasadzuje za práva zvierat. V rámci tejto pozície sa zúčastňuje rôznych podujatí, propaguje prácu Voiceless, a tiež pomáha pri posudzovaní žiadostí o granty.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Vo veku 13 rokov Weavingovi diagnostikovali epilepsiu. Hoci sa toto ochorenie uňho prejavilo len zriedkavo a žiadne príznaky sa neobjavii od doby keď mal len niečo cez 30 rokov, Weaving stále odmieta šoférovať z obavy pred možným záchvatom. Od roku 1984 je vo vzťahu s Katrinou Greenwoodovou. Žijú v Sydney a majú dve deti: Harryho Greenwooda, ktorý je tiež hercom, a Holly Greenwoodovú, ktorá sa venuje výtvarnému umeniiu. Priezvisko majú po matke z dôvodu, ktorý Harry Greenwood zhrnul ako „odpor rodiny proti patriarchátu“.

Hugo Weaving má aj brata a sestru. Je strýkom herečky Samary Weavingovej, ktorá rovnako ako on začala kariéru v Austrálii a následne sa preadila aj v americkej produkcii. Spolu si zahrali v austrálskom filme Mystery Road z roku 2013. Jeho mladšia neter Morgan Weaving sa objavila v austrálskej telenovele Home and Away po boku svojej sestry Samary.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hugo Weaving

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hugo Weaving na anglickej Wikipédii.