Hunter S. Thompson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hunter Stockton Thompson
americký novinár a spisovateľ
Thompson v roku 2005 počas svojho posledného interview, záber z filmu Fuck
Thompson v roku 2005 počas svojho posledného interview, záber z filmu Fuck
Narodenie18. júl 1937
Louisville, Kentucky, USA
Úmrtie20. február 2005 (67 rokov)
Woody Creek, Colorado, USA
Zamestnanienovinár, spisovateľ
PodpisHunter S. Thompson, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Hunter S. Thompson

Hunter Stockton Thompson (* 18. júl 1937, Louisville, Kentucky, USA – † 20. február 2005, Woody Creek, Colorado, USA) bol americký novinár a spisovateľ.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v meste Louisville v Kentucky, v rodine strednej triedy. Thompson mal po smrti otca nepokojnú mladosť, pretože jeho rodina stratou otca ostala v chudobe. Nebol schopný formálne dokončiť strednú školu a bol aj na 60 dní odsúdený za účasť na lúpeži. Vo väzení bol 31 dní. Následne vstúpil do armády, konkrétne United States Air Force a až neskôr sa začal venovať žurnalistike. Často cestoval, vrátane zastávok v Kalifornii, Puerto Ricu, a Brazílii, až sa začiatkom 60. rokov usadil v Aspene v Colorade.

Thompson sa medzinárodne zviditeľnil publikovaním knihy Hell's Angels: The Strange and Terrible Saga of the Outlaw Motorcycle Gangs (1967). Pre svoj výskum ku knihe, strávil rok žitím a cestovaním s gangom Hells Angels, prežíval ich život a vypočul si ich príbehy z prvej ruky. Predtým relatívne konvenčný novinár, sa s vydaním The Kentucky Derby Is Decadent and Depraved (1970) stal postavou kontrakultúry, so svojim vlastným štýlom novožurnalizmu, ktorý nazval „Gonzo“. Ide o experimentálny žurnalistický štýl, kde sa novinári zapájajú do akcie do takej miery, že sa stanú ústrednou postavou svojich príbehov. Jeho najznámejšie dielo Fear and Loathing in Las Vegas: A Savage Journey to the Heart of the American Dream (1971) je úvahou o zlyhaní hnutia kontrakultúry 60. rokov. Dielo vychádzalo na pokračovanie v Rolling Stone, časopise, s ktorým Thompson bude neskôr často spájaný. V roku 1998 bol román sfilmovaný ako Strach a hnus v Las Vegas a hlavnú rolu hral Johnny Depp, režíroval Terry Gilliam.

Thompson sa angažoval aj v politike. V roku 1970 neúspešne kandidoval na post šerifa v Pitkin County, Colorado. Známym sa stal aj pre zarytú nenávisť Richarda Nixona, o ktorom vyhlásil, že zastupuje „temnú, predajnú a nevyliečiteľne násilnú stranu amerického charakteru“[1] a ktorého opísal v zbierke článkov Fear and Loathing on the Campaign Trail '72. Svoju činnosť značne obmedzil v polovici 70-tych rokov, keď bojoval s následkami slávy, a sťažoval si, že už nemohol informovať o udalostiach, pretože bol príliš ľahko poznateľný. Bol známym aj celoživotným užívaním alkoholu a nelegálnych drog, láskou k palným zbraniam, a jeho obrazoboreckým pohŕdaním autoritarizmu. Vyjadril sa, že: "Nerád pred niekým obhajujem drogy, alkohol, násilie, alebo šialenstvo, ale u mňa vždy fungovali."

Potom ako ho postihla série zdravotných problémov, spáchal Thompson vo veku 67 rokov samovraždu. Podľa jeho želania bol jeho popol vystrelený z dela počas obradu, ktorý financoval jeho priateľ, Johnny Depp, a s účasťou mnohých priateľov, vrátane senátora Johna Kerryho a herca Jacka Nicholsona. Hari Kunzru napísal, že „skutočný Thompsonov hlas sa odhaľuje ako americký moralista... ten, ktorý sa často robí sám škaredým aby ukázal škaredosť, ktorú vidí okolo seba“.[2]

Dielo (výber)[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi jeho diela patria viaceré novinové články, prispieval pre Rolling Stone, Esquire, The Boston Globe, Chicago Tribune, The New York Times, Time, Vanity Fair, The San Juan Star a Playboy. Bol aj vášnivým amatérskym fotografom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Obituary: Hunter S Thompson [online]. anglicky: BBC News, 21.2.2005, [cit. 2015-01-09]. [http: //news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/4283349.stm Dostupné online.]
  2. Hari Kunzru reviews 'The Rum Diary' by Hunter S. Thompson and 'The Proud Highway' by Hunter S. Thompson, edited by Douglas Brinkley · LRB 15 October 1998 [online]. Lrb.co.uk, [cit. 2012-10-11]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hunter S. Thompson na anglickej Wikipédii.