Ibn al-Chattáb

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ibn Al-Chattáb, pôvodným menom Samir Sáleh Abdulláh al-Suwailem (* 14. apríl 1969, Arar, Saudská Arábia – † 20. marec 2002, Čečensko, Rusko) bol arabský moslimský militant, ktorý ako veliteľ zahraničných mudžahedínov bojoval v Rusku na strane čečenských povstalcov počas prvej aj druhej vojny v Čečensku.

Narodil sa v Saudskej Arábii, už keď mal 16 rokov odišiel do Afganistanu, kde sa pripojil k mudžahedínom bojujúcim proti sovietskej intervencii. V prvej polovici 90. tych rokov bojoval na strane islamských milícii v rôznych konfliktoch, napr. v Tadžikistanskej občianskej vojne či vo vojne v Bosne a Hercegovine.

V roku 1995 sa vydávajúc za televízneho reportéra premiestnil do Čečenska, kde pôvodne pôsobil hlavne ako finančný sprostredkovateľ medzi zahraničnými moslimskými sponzormi a miestnymi povstaleckými veliteľmi. Zakrátko sa stal hlavným veliteľom zahraničných moslimských bojovníkov pôsobiacich v čečenskom konflikte, pričom jednotky pod jeho priamym velením sa stali zodpovedné za viacero zničujúcich útokov proti ruskej armáde v čečenských horách. Jeho najznámejšou akciou z tohto obdobia sa stal veľký útok na ruský vojenský konvoj zo 16. apríla 1996 v údolii Šatoj, pri ktorom bolo zabitých viac ako 100 vojakov a zničených vyše 30 armádnych vozidiel.

Stal sa blízkym spolupracovníkom a osobným priateľom čečenského veliteľa Šamiľa Basajeva. Spolu s ním odštartoval v auguste 1999 inváziu asi 3000 militantov z Čečenska do Dagestanu, ktorá predznamenala začiatok druhej vojny v Čečensku. V tomto období sa začal vyhrážať teroristickými akciami proti ruským civilistom a podľa oficiálneho vyšetrovania bol hlavným iniciátorom série veľkých teroristických útokov v ruských mestách zo septembra 1999. Podľa ruských aj amerických tajných služieb mal Chattáb úzke styky s Al-Káidou teroristu Usámu bin Ládina. On sám síce potvrdil, že sa s bin Ládinom spoznal už počas afganskej vojny, podľa neho sa však po nej už nestretávali.

Počas druhej čečenskej vojny Chattab opäť viedol moslimské milície, ktoré uskutočnili viacero zdrvujúcich útokov na ruské jednotky. So zraneniami prežil viacero útokov ruských síl, zahynul až 20. marca 2002, keď mu údajne utajený agent FSB odovzdal otrávený poštový list.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]