Icehotel (Jukkasjärvi)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 67° 50′ 59″ s.š., 20° 35′ 40″ v.d.

vstup
vstupný priestor
hotelová izba
ľadové poháre

Icehotel je ľadový hotel 200 km severne od polárneho kruhu v dedine Jukkasjärvi vo Švédsku, neďaleko rieky Torne.

Jukkasjärvi je staré laponské slovo, ktoré znamená „miesto na stretávanie“, a v skutočnosti slúžila dedina tomuto cieľu ako trhovisko skoro polku tisícročia. Návšteva tohto miesta je samozrejme najlepšia v zime, od decembra do apríla.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1989 sa konala výstava iglu nazvaná Art-ic priamo na zamrznutej rieke Torne. Stovky návštevníkov bolo ohromených ľadovou galériou na ploche 60 m² a niektorí tu dokonca strávili noc. Tak sa zrodil ľadový hotel.

Stavba hotela[upraviť | upraviť zdroj]

Od dokončenia stavby hotela sa budova postupne roztápa každú jar. Preto sa hotel musí stavať každú zimu odznova. Koncom októbra desiatky miestnych umelcov a stavbárov začínajú pracovať. Snehové kanóny a čelné nakladače tvarujú sneh do oblúkových oceľových foriem, niektoré z nich až 5 m vysokých a 6 m širokých.

V marci až apríli v rovnakom čase, sa začne ľadový hotel roztápať. Ľad je krištáľovo čistý vďaka čistej vode a rýchlemu toku rieky Torne. Niektoré ľadové bloky sú uložené v Art centre až do novembra, kedy sa znova použijú. Art centre je chladiaca budova o ploche 1500 m² s výstavou vytvorenou z ľadu a snehu. Umiestnené tu sú aj iglu, kde je možné stráviť noc aj v strede leta. Počas polárnej noci v decembri, kedy je hrubá stavba dokončená začínajú prebiehať stavebné práce v interiéri. Práce pokračujú do konca januára. Umelci sekajú a vyrezávajú ľad na vytvorenie okien, dvier, stĺpov, stolov, stoličiek, lámp a sôch.

Každý rok sú šikovní Švédi a medzinárodní umelci pozvaní aby vytvorili dekorácie v jednotlivých izbách. Ich umelecké diela sú jedinečné aj vďaka neobyčajnému pohlcovaniu a odrazu svetla ľadom.

Hotel[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodne z iba jednej miestnosti spred 20 rokov sa hotel rozšíril na dnešných 4000 m². Je postavený z približne 3000 ton ľadu a 30 000 m³ snehu. Budova zastrešuje 60 hotelových izieb, Absolut Ice bar, kino s ľadovým plátnom a ľadový kostol kde sa konajú omše a svadby.

Izby[upraviť | upraviť zdroj]

Vnútorná teplota sa obyčajne pohybuje niekde medzi -4 až -9 °C. Záleží to na počte hostí a vonkajšej teploty, ktorá môže klesnúť až na -40 °C. Postele sú vytvorené zo snehu a ľadu, pokryté drevenými doskami s matracmi, na ktorých je sobia kožušina a nakoniec špeciálne navrhnuté termálne spacie vaky.

Absolut Ice Bar[upraviť | upraviť zdroj]

Bar tvorí iba zlomok z hotela. V zime 2000/2001 mal bar kupolový strop, ktorý bol z vnútornej strany pokrytý tisíckami ručne vytvorených snehových gúľ.

Poháre sú špeciálne navrhnuté - z ľadu. Je potrebné nezabudnúť na rukavice, aby sa pohár neroztopil pred dopitím nápoja.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]