Ienari Tokugawa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ienari Tokugawa
Šógun Tokugawského šógunátu
Ienari Tokugawa
Narodenie18. november 1773
Úmrtie22. marec 1841 (67 rokov)
PodpisIenari Tokugawa, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ienari Tokugawa

Ienari Tokugawa (jap. 徳川 家斉 – Tokugawa Ienari) bol jedenástym šógunom Tokugawskej dynastie, ktorý zastával úrad od roku 1786 do roku 1837. Bol známy predovšetkým ako pôžitkár, ktorý si vydržiaval hárem 900 žien a bol otcom vyše 55 detí a nezaujímal sa o správu krajiny (vo filmovom seriáli Kjoširo Nemuri, hral ho Raizo Ičikawa, veľa z jeho potomkov, ako žien tak aj mužov, vystupovalo v roliach záporných, zákerných postáv).

Veľa z Ienariových detí bolo adoptovaných do rôznych domov daimjóv po celom Japonsku a niektoré z nich hrali dôležitú úlohu v neskorších dejinách Bakumacu a v Bošinskej vojne. K najznámejším spomedzi nich patria: Narihiro Hačisuka (han Tokušima), Naritami Macudaira (han Cujama), Narikacu Tokugawa (najprv do Šimizu-Tokugawa, potom do Wakajamy), Narisawa Macudaira (Fukui) a ďalší.

Udalosti počas bakufu Ienariho[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tenmei 7 (1788): Nepokoje na trhoch s ryžou v Ede a Ósake.
  • Tenmei 8 (1788): Veľký požiar Kjóta. Veľký požiar začal o 3 hodine ráno 29. dňa 1. mesiaca éry Tenmei 8 (6. marec 1788), nekontrolovane pokračoval až do 1. dňa 2. mesiaca (8. marec); požiar trval, až kým nebol uhasený výdatným dažďom na 4. deň 2. mesiaca (11. marec). Cisár a jeho dvor pred ohňom ušli z hlavného mesta a cisársky palác vyhorel do tla. Žiadna rekonštrukcia zničených obydlí hlavného mesta nebola povolená, kým nebol zrekonštruovaný cisársky palác.

Zničenie cisárskeho paláca ohňom bolo považované za zlé znamenie. V opise udalostí toho roku Holandský Opperhoofd (hlavný zástupca) Východoindickej holandskej spoločnosti (VOC – Vereenigde Oostindische Compagnie) v Dedžime poznamenal vo svojej oficiálnej správe, že "ľudia to považujú za veľké nebeský znamenie." [1]

Jeho pôsobenie na čele hlavy štátu bolo známe ako éra radovánok, výstrednosti a korupcie, ktoré ešte viac zhoršil katastrofálny hladomor Tenpo v rokoch 1832 až 1837, počas ktorého zahynuli tisíce ľudí.

Éry bakufu Ienariho[upraviť | upraviť zdroj]

Roky, v ktorých bol Ienari šógunom sú špecificky identifikované viac ako jedným názvom éry alebo nengó.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Screech,Secret Memoirs of the Shoguns: Isaac Titsingh and Japan, 1779-1822. str. 152 – 154, 249 – 250
  2. a b c Screech, str.154.
  3. Screech, str. 155.
  4. Titsingh, Isaac. (1834). Annales des empereurs du japon, str. 420.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tokugawa Ienari na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).


Ienari Tokugawa
Vladárske tituly
Predchodca
Ieharu Tokugawa
šógun
17861837
Nástupca
Iejoši Tokugawa