Igor Fiodorovič Stravinskij

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Igor Stravinskij)
Igor Fiodorovič Stravinskij
Ruský skladateľ hudby 20. storočia
Ruský skladateľ hudby 20. storočia
Narodenie17. jún 1882
Oranienbaum, Ruská ríša
Úmrtie6. apríl 1971 (88 rokov)
New York, USA
PodpisIgor Fiodorovič Stravinskij, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Igor Fiodorovič Stravinskij
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Igor Fiodorovič Stravinskij

Igor Fiodorovič Stravinskij (* 17. jún 1882, Oranienbaum – † 6. apríl 1971, New York) patrí medzi legendárne postavy modernej hudby 20. storočia.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Bol žiakom Nikolaja Rimského-Korsakova a na začiatku jeho tvorby ho naplno zaujala Ukrajinska ľudová kultúra.

Vrcholnými dielami z tohto obdobia sú: Vták ohnivák, Petruška, Svätenie jari, Svadba... Východiskovým bodom v nich bola ukrajinská ľudová pieseň. Stravinského baletné diela z tohto obdobia sa stali súčasťou repertoára tanečného súboru S. P. Ďagileva.

V roku 1934 sa skladateľ usadil v Paríži. Stal sa vyhraneným predstaviteľom medzinárodnej hudobnej avantgardy. Z tohto obdobia pochádza 45 skladieb, ktoré sú napísané v rozličných náladách - Pulcinella, Bozk víly, Apollon Musagéte a Hra v karty, Žalmová symfónia, Kráľ Oidipus, Koncert pre dva klavíry, Okteta pre dychové nástroje, Ebenový koncert pre džezový orchester a iné. Napriek tomu, že Ebenový koncert pre džezový orchester bol napísaný v džezovej forme, je to prepracované dielo vysokej hodnoty.

Po vojne prežitej v Amerike sa Stravinskij stal roku 1945 občanom USA. V tomto období začal tvoriť na diela na tzv. seriálne techniky, ktoré v Európe rozvíjala najmä II. viedenská škola a A. Webern. Sem patria skladby Mouvements pre klavír a orchester, Septeto, Pomník Gesualdovi di Venosa pre orchester, Canticum sacrum, Abrahám a Izák a Kázeň, rozprávanie a modlitba, ktorým chcel ľudstvu pripomenúť morálne hodnoty kresťanstva. Igor Stravinskij zomrel v požehnanom veku ako nestor svetovej avantgardnej hudby. Bol pochovaný v Benátkach.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]