Imunoanalýza

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Imunoanalýza je biochemický test, ktorý meria prítomnosť alebo koncentráciu makromolekuly alebo malej molekuly v roztoku pomocou protilátky (zvyčajne) alebo antigénu (niekedy). Molekula zistená imunoanalýzou sa často označuje ako "analyt" a v mnohých prípadoch je to proteín, hoci to môžu byť aj iné druhy molekúl rôznych veľkostí a typov, pokiaľ sú vyvinuté vhodné protilátky, ktoré majú požadované vlastnosti pre analýzu. Analyt v biologických tekutinách, ako je sérum alebo moč, sa často meria pomocou imunoanalýz na lekárske a výskumné účely.

Varianty imunoanalýz[upraviť | upraviť zdroj]

Imunoanalýzy majú mnoho rôznych formátov a variantov. Imunoanalýzy môžu prebiehať vo viacerých krokoch, pričom činidlá sa pridávajú a odplavujú alebo oddeľujú v rôznych bodoch analýzy. Viacstupňové testy sa často nazývajú separačné imunoanalýzy alebo heterogénne imunoanalýzy. Niektoré imunoanalýzy sa môžu vykonávať jednoducho zmiešaním činidiel a vzorky a fyzikálnym meraním. Takéto testy sa nazývajú homogénne imunoanalýzy alebo menej často neseparačné imunoanalýzy.

Kalibrátor[upraviť | upraviť zdroj]

Pri imunoanalýzach sa často používa kalibrátor. Kalibrátory sú roztoky, o ktorých je známe, že obsahujú príslušný analyt, a koncentrácia tohto analytu je všeobecne známa. Porovnanie odozvy testu na skutočnú vzorku s odozvou testu vytvorenou kalibrátormi umožňuje interpretovať silu signálu v zmysle prítomnosti alebo koncentrácie analytu vo vzorke.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Immunoassay na anglickej Wikipédii.