Indri

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Indri
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Indri indri
Gmelin, 1788

Areál rozšírenia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Indri alebo lemur (lat. Indri) je rod z čeľade indriovité, ktorého jediným druhom je indri alebo lemur indri (lat. Indri indri). Je v súčasnosti najväčším zástupcom poloopíc (členitonosoblížne), patrí do čeľade indriovité.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Je aktívny cez deň a žije na stromoch, kde mu poskytuje jeho bieločierne sfarbenie dobré zamaskovanie. Nápadné sú aj jeho dlhé končatiny, vďaka ktorým môže obratne skákať z jedného stromu na druhý. Spoľahlivou charakteristikou medzi ostatnými primátmi je aj jeho pahýľovitý chvost, prípadne potom lysá, čierna tvár. Telo dorastá až do 60 cm, chvost 5 cm a hmotnosť sa pohybuje medzi 6-7 kg. Jeho blízkymi príbuznými sú sifaky a rovnako ako ostatný lemuri žije aj indri na Madagaskare a to len v jeho východnej časti.

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

Vo všetkých poschodiach lesa vyhľadáva prevažne mladé listy, ale tiež ovocie, kvety a semená. Žije v rodinných skupinách, ktoré väčšinou tvorí samica s mláďatami. Samec obhajuje teritórium a samici je umožňovaný prístup k potrave ako prvej v poradí. K páreniu dochádza v januári alebo februári a samice rodia po 4,5 až 5,5 mesačnej gravidite jediné mláďa.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Indri je zaradený do kategórie ohrozených druhov, za čo môže hlavne hromadné ničenie a plienenie jeho prirodzeného biotopu, ktorým sú tropické dažďové lesy. Navyše toto plienenie prebieha dokonca aj v zákonom chránených oblastiach a to aj napriek tomu, že je v určitých oblastiach považovaný za posvätného. Je lovený aj pre svoje mäso, ktoré je v niektorých oblastiach veľmi cenené a považované za delikátnosť.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Indri
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Indri

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Indri na českej Wikipédii.