Inovallée

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pohľad na Inovallée

Inovallée je francúzske technologické centrum v blízkosti alpského údolia Grenoble. Bolo vytvorené v roku 1971 ako súčasť návrhu priemyselnej zóny mesta ako jeden z prvých francúzskych stredísk tohto typu.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Bol pôvodne založený ako priestor pre inovácie a vedecké a technologické úspechy ZIRST (Zone pour l'innovation et les réalisations scientifiques et techniques). ZIRST sa v roku 2005 premenoval na Inovallée (zložené zo slov inovácia a vallee, podľa amerického Silicon Valley). Inovallée leží pri francúzskych spoločenstvách Meylan a Montbonnot v oblasti Rhône-Alpes.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Na 110 hektároch pôdy sa nachádza viac než 320 spoločností s viac ako 10 000 pracovnými miestami (2013), ako napríklad Orange a Sun Microsystems s celkovým počtom 8 300 zamestnancov. Technologické centrum je vybavené výjazdom z diaľnice A 41. Dôvodmi pre výstavbu bola potreba vybudovania infraštruktúr na podporu riešení firiem v priemysle vysoko technických technológií, na podporu spolupráce medzi univerzitnými výskumami a podnikmi, ktoré sa snažia o zachovanie ekologického a neznečisteného životného prostredia pri tvorbe udržateľných pracovných miest.

18 000 m² plochy je k dispozícii pre kúpu alebo prenájmu a nové vyhradené priestory musia byť vytvorené v strednodobom horizonte, zatiaľ čo otvorenie združenia technologických firiem z Grésivaudan Valley v roku 2008, je ďalším krokom smerom k inovácií.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálna stránka Inovallée (po francúzsky), (po anglicky)