Insectorum sive Minimorum Animalium Theatrum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Insectorum sive Minimorum Animalium Theatrum je málo známa kniha z roku 1634. Jej autormi je viacero biológov a entomológov. Patrí k prvým entomologickým prácam na svete a v svojej dobe patrila medzi najlepšie práce tohto druhu. Vznikala desiatky rokov a na jej napísaní sa podieľalo viacero entomológov. Kniha a jej vznik má zložitú históriu. Za hlavného autora práce, ktorý knihu dokončil, ale bohužiaľ nevydal sa dnes pokladá Thomas Moffet. Práca pojednáva o hmyze a spoluautormi sú Conrad Gesner, Thomas Penny a sir Edward Wotton.

Kniha bola vydaná v Londýne vo vydavateľstve Thomas Cotes for Benjamin Allen. Rozmery knihy sú 295 x 184 mm. Ide v podstate o prvú entomologickú knihu, ktorá bola vydaná v Anglicku. Práca obsahuje veľa ilustrácií hmyzu a väčšina z nich sa dá ešte i dnes podľa kresby dobre determinovať. Prvé vydanie knihy je písané v latinčine a používa ešte klasifikáciu hmyzu podľa Aristotela. Sú tu systematické analýzy návykov hmyzu, charakteristika prostredia, chov a hospodársky význam hmyzu. Autori tu spublikovali nové zásady a informácie v štúdiu bezstavovcov.

V tejto kniha je o viacerých druhoch hmyzu písané vôbec po prvýkrát v histórii ľudstva. Jedným z týchto druhov motýľov je aj jasoň červenooký (Parnassius apollo Linnaeus, 1758), o ktorom boli prvýkrát v histórii práve tu publikované vôbec prvé informácie.

Knihu začal písať už Conrad Gesner, ktorý ale zomrel v roku 1565. V práci zrejme ešte počas Gesnerovho života pokračoval jeho asistent Thomas Penny, ktorý ale prácu tiež nedokončil. Práca sa dostala ďalej k Edwardovi Wottonovi, ktorý pokračuje v práci, ale zomiera v roku 1555 a tiež prácu nedokončil. Na koniec sa dielo dostáva do rúk k Thomasovi Moffettovi, ktorý ale prácu podobne ako jeho predchodcovia – dokončil, ale nevydal (zomrel v roku 1604). Rukopis práce zostal v rodine Thomasa Moffetta po mnoho rokov, až lekárnik Darrell ho predal pánovi Theodoremu Mayernemu. Aby sa znížili náklady na tlač, tak v knihe sú viac drevoryty než drahšie medirytiny. Toto zaujímavé dielo vychádza až 30 rokov po smrti Thomasa Moffetta pravdepodobne vďaka sirovi Theodorovi Mayernemu, ktorý konečne prácu vydáva v roku 1634.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]