Iraklio (mesto na Kréte)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Iraklio
(Ηράκλειο)
Mesto
Štát Grécko Grécko
Kraj Kréta
Krajská jednotka Iraklio
Nadmorská výška 0 - 33 m n. m.
Súradnice 35°20′S 25°8′V / 35,333°S 25,133°V / 35.333; 25.133
Rozloha 120 km² (12 000 ha)
Obyvateľstvo 135 761 (2001)
Hustota 1 131,34 obyv./km²
Časové pásmo VEČ (UTC+1)
 - letný čas VELČ (UTC+2)
PSČ 70x xx, 71x xx, 720 xx
Tel. predvoľba 2810
Registračná zn. vozidla HK, HB
Poloha mesta v rámci Grécka
Poloha mesta v rámci Grécka
Wikimedia Commons: Herakleion
Webová stránka: www.heraklion-city.gr
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Iraklio

Iraklio (po novogrécky Ηράκλειο - Iraklio, po starogrécky Hérakleion - bližšie pozri Iraklio; lat. Heracleum; tal. Candia; tur. Kandiye) je najväčšie prístavné a hlavné mesto ostrova Kréta.

Mesto je turistické centrum (v blízkosti je Knossos), má medzinárodné letisko a univerzitu.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Najstaršie dejiny mesta spadajú do minojskej doby. Podľa archeologických nálezov bolo založené už pred rokom 2000 pred Kr. Z tých čias sa zachovali ruiny paláca Knossos. Okolo roku 1100 pred Kr. osídlili Krétu grécke kmene a dali mestu súčasný názov.

Začiatkom nášho letopočtu tu, resp. v blízkosti, bol rímsky prístav Heracleum. Od roku 395 sídlo patrilo Byzantskej ríši.

V rokoch 823 - 961 bolo pod saracénskou nadvládou, ktorí v roku 824 vybudovali obrovskú priekopy okolo mesta a podľa nej mesto pomenovali Chandak = priekopa. Vďaka priekope bolo mesto chránené nielen zvonka, ale aj zvnútra, aby nemohli utekať otroci, s ktorými sa v Chandaku obchodovalo.

Prístav sa odvtedy využíval ako útočisko pirátov útočiacich na Byzantskú ríšu a preto v roku 961 Byzantínci zaútočili, mesto dobyli, vyplienili a neskoršie aj ovládli.

V roku 1204 mesto Hérakleion kúpila Benátska republika, nie priamo od Byzancie, ale od križiakov, ktorí nemali čím zaplatiť za prepravu na štvrtú križiacku výpravu, ale dobyli Carihrad, takže akoby mohli disponovať byzantskými lénami. Po Chandaku kúpili Benátčania celý ostrov. Po taliansky sa mestu začalo hovoriť Candia a tento názov sa v niektorých kontextoch potom používal pre celý ostrov.

Benátčania priekopu okolo mesta ešte prehĺbili a postavili silnejšie opevnenie až 40 metrov hrubé, ktoré sa vrátane bášt väčšinou zachovalo dodnes, a postavili novú pevnosť pri prístave.

Od roku 1647 do roku 1669 obliehali Iraklio Turci. Na oboch stranách boli desiatky tisíc obetí, než sa nakoniec Iraklio vzdal. Turci ho premenovali údajne na Megalokastro (tzn. veľký hrad), ale počas ich vlády sa prístav zaniesol, a tak sa prestal používať. Úlohu obchodného centra Kréty prevzala západnejšia Chania, ktorá potom bola až do roku 1972 považovaná za hlavné mesto ostrova.

Väčšina Turkov z Iraklia odišla v roku 1898, keď Kréta získavala samostatnosť. Ďalší potom odišli po grécko-tureckej vojne v dvadsiatych rokoch 20. storočia, odvtedy je mesto celkom grécke. Po zisku samostatnosti sa Gréci rozhodli premenovať mesto na niečo grécke a vybrali si bájneho hrdinu Herakla. Údajne to má súvisieť aj s názvom blízkeho prístavu z rímskych dôb, ktorý bol Heracleum.

Osobnosti mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]