Isla Fisherová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Isla Fisher)
Isla Fisherová
Celé menoIsla Lang Fisher
Narodenie 3. február 1976 (48 rokov)
Maskat, Omán
Povolanieamerická herečka
Roky pôsobenia1993 – súčasnosť
ManželSacha Baron Cohen (2010 -)
Deti3
RodičiaBrian Fisher, Elspeth Reid

Isla Lang Fisherová (* 3. február 1976, Mascat, Omán) je austrálska herečka, známa z filmov Ako uloviť družičku (2005) alebo Veľký Gatsby (2013). Od roku 2010 je vydatá za herca Sacha Baron Cohena a má s ním tri deti.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v arabskom meste Maskat. Jej rodičia sú škótskeho pôvodu a do Ománu sa presťahovali, pretože tam jej otec pracoval pre OSN. Má štyroch bratov a keď mala Isla sedem rokov, presťahovali sa do austrálskeho mesta Perth.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Zhruba v jej deviatich rokoch sa prvý krát objavila v reklame jednej austrálskej televízie. Časom sa objavila v austrálskych seriáloch v menších rolách. V sedemnástich rokoch dostala prvú väčšiu rolu v televíznom seriáli Domov v zálive, kde účinkovala tri roky. Následne študovala na umeleckej škole v Paríži s odborom mimika a komédia.

Po čase sa presťahovala do Londýna, kde sa objavovala v muzikáloch a pantomimických predstaveniach pre televíziu BBC.

V roku 2002 dostala ponuku zahrať si v komédií Scooby-Doo, kde stvárnila postavu Mary Jane, kvôli ktorej mala počas celého natáčania blond parochňu. Vo filme sa tiež objavili herci ako Sarah Michelle Gellarová či Rowan Atkinson. Postupne dostávala viac ponúk z Hollywoodu, a tak sa objavila popri komikoch Owenovi Wilsonovi či Vince Vaughnaovi v komédií Ako uloviť družičku z roku 2005. Film Isle priniesol cenu MTV Movie Award v kategórií prelomový herecký výkon.

V roku 2007 sa na hereckom pľaci stretla s hercami ako sú Joseph Gordon-Levitt či Jeff Daniels vo filme Ten, kto dáva bacha. Pôvodne sa mala objaviť aj vo filme Simpsonovci. Venuje sa tiež dabingu a v roku 2010 dabovala postavičku v animovanej rozprávke Horton.

V roku 2009 stvárnila v snímke Spoveď nákupnej maniačky absolventku vysokej školy Rebeccu Bloomwoodovú, ktorá pracuje ako redaktorka, závislá na nakupovaní. Napriek kritike jej postava vyniesla tretiu nomináciu na Teen Choice Awards. V roku 2013 sa objavila v trháku Veľký Gatsby s hercami ako Leonardo DiCaprio či Tobey Maguire, ako aj v trileri Podfukári, kde si zahrala popri Morganovi Freemanovi. V druhej časti, ktorá sa natáčala v roku 2016, sa Isla kvôli tehotenstvu neobjavila.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2010 je vydatá za herca Sacha Baron Cohena, s ktorým má tri deti. Zoznámili sa v roku 2002 na párty v Austrálií a o dva roky sa zasnúbili. Kvôli svadbe so Sachom konvertovala na židovskú vieru. Jej herecké plány do budúcna nie sú známe.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Isla Fisher na anglickej Wikipédii a Isla Fisher na českej Wikipédii.