Islandská cirkev

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katedrála v Reykjavíku

Islandská cirkev (islandsky: Hin evangelíska lúterska kirkja) je luteránska národná cirkev na Islande. Je členom Spoločenstva Porvoo, Svetového luteránskeho zväzu a Svetovej rady cirkví. V roku 2023 mala 227 259 členov, t.j. asi 58,6 % všetkých Islanďanov.[1] Vznikla oddelením sa od Dánskej cirkvi v roku 1540.

Islandská cirkev sa hlási k Biblii, Apoštolskému, Nicejsko-carihradskému, Athanaziánskemu a Augsburskému vyznaniu a k Malému Lutherovmu katechizmu ako aj ostatným teologickým textom luteranizmu. Islandská cirkev zachováva ornáty, biskupské insígnie, hierarchické usporiadanie, kadidlo a iné.

Je členom Svetového luteránskeho zväzu a Spoločenstva Porvoo. Do duchovnej služby ordinuje aj ženy a sobáši aj páry rovnakého pohlavia.

Reformácia na Islande[upraviť | upraviť zdroj]

Keď kráľ Kristián III. v roku 1537 vyhlásil luteranizmus za oficiálne náboženstvo Dánsko-Nórska, zastihlo to aj Island, kedže v tej dobe spadal pod spomínanú krajinu. Reformácia na Islande sa skončila nezákonnou popravou biskupa Jóna Arasona a jeho dvoch synov. Po tomto akte bol Island oficiálne luteránsky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Church of Iceland na anglickej Wikipédii a Reformation in Denmark–Norway and Holstein na anglickej Wikipédii.