Islay (ostrov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Islay
(angl. Islay, škg. Ìle)
ostrov
Štát Spojené kráľovstvo
Konštituentná krajina Škótsko
Oceán Atlantický oceán
Súradnice 55°46′S 6°9′Z / 55,767°S 6,150°Z / 55.767; -6.150
Najvyšší bod Beinn Bheigeir
 - výška 491 m n. m.
Rozloha 619,6 km² (61 960 ha)
Obyvateľstvo 3 228 (2011) [1]
Hustota 5,21 obyv./km²
Súostrovie Vnútorné Hebridy
Najväčšie sídlo Bowmore
Poloha v rámci Škótska
Poloha v rámci Škótska
Wikimedia Commons: Islay
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Islay (angl. Islay, škg. Ìle) je najjužnejší ostrov v súostroví Vnútorné Hebridy v Atlantickom oceáne. Pre svoju relatívnu úrodnosť je známy aj ako kráľovná Hebríd. Leží asi 27 kilometrov na západ od pobrežia Škótska, v bezprostrednej blízkosti ostrova Jura (oddeľuje ich prieliv Sound of Islay) a asi 40 kilometrov na sever od Írska. Islay je 5. najväčší škótsky ostrov a siedmy najväčší ostrov v okolí ostrova Veľká Británia.

Podľa sčítania v roku 2011 na ostrove žije 3 228 obyvateľov, čo je mierny pokles oproti sčítaniu v roku 2001, kedy tu žilo 3 457 obyvateľov. V lete sa na ostrove zdržiava množstvo turistov. Asi štvrtina obyvateľov ostrova (okolo 800) žije v hlavnom sídle ostrova, v Bowmore. Hlavný prístav ostrova Port Ellen má tiež asi 800 obyvateľov.

Hlavné ekonomické aktivity na ostrove sú popri cestovnom ruchu pálenie whisky, rybolov, poľnohospodárstvo a prílivové elektrárne. Podnebie ostrova je mierne oceánske. Ostrov Islay patrí do administratívnej oblasti Argyll and Bute.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Ostrov má rozlohu 619,6 km², je asi 40 km dlhý a 24 km široký. Na severe a na juhu sa do ostrova hlboko zarezávajú zálivy Loch Gruinart a Loch Indaal. Najvyšší vrch ostrova, Beinn Bheigeir, dosahuje výšku 491 m n. m. Ostrov je spojený trajektami so škótskou pevninou, najlepšie spojenie má so sídlom Kennacraig.

Pálenie whisky[upraviť | upraviť zdroj]

Islay je jednou z piatich oblastí v Škótsku, ktoré sú chránené zákonom. Na ostrove dnes funguje deväť páleníc (Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg, Kilchoman, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila a Ardnahoe) a po poľnohospodárstve je to najväčší zamestnávateľ na ostrove. Najstaršia zmienka o úradne registrovanej pálenici pochádza z roku 1779 a istú dobu bolo na ostrove aktívnych 23 páleníc.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Islay na anglickej Wikipédii.