Iztaccíhuatl

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mexiko Iztaccíhuatl
stratovulkán
Štát Mexiko
Región hranica federálny dištrikt/Puebla
Súradnice 19°10′44″S 98°38′30″Z / 19,17889°S 98,64167°Z / 19.17889; -98.64167
Najvyšší bod
 - výška 5 230 m n. m.
Poloha na mape sveta
Poloha na mape sveta
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Iztaccíhuatl (z aztéčtiny Žena v bielom) je neaktívny stratovulkán, nachádzajúci sa v Mexiku na hraniciach federálneho dištriktu hlavného mesta a štátu Puebla. S výškou 5 230 m je to tretí najvyšší vrch Mexika – po sopkách Pico de Orizaba (5 676 m) a Popocatépetl (5 426 m). Sopka sa nachádza vo vzdialenosti asi 70 km juhovýchodne od Mexiko City, odkiaľ je, v prípade dobrých poveternostných podmienok viditeľná. Jej vrchol je permanentne zaľadnený.

Pôvod názvu[upraviť | upraviť zdroj]

Názov pochádza z aztéckych legiend o láske princeznej Iztaccíhuatl k bojovníkovi Popocatépetl. Ten bol poslaný otcom Iztaccíhuatl do vojny s tým, že ak sa vráti, bude jeho Iztaccíhuatl ženou (s predpokladom, že sa nevráti, pretože otec neprial ich láske). Iztaccíhuatl bolo neskôr povedané, že Popocatépetl padol v boji, tak zomrela od žiaľu. Keď sa Popocatépetl vrátil a dozvedel sa o smrti milovanej, zahynul od žiaľu aj on. Bohovia ich oboch pokryli snehom a premenili na hory.

Geologický vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Masív vulkánu je tvorený prevažne andezitmi a dacitmi. Vek poslednej erupcie nie je známy, no viaceré lávové prúdy neďaleko vrcholu prekrývajú fragmenty posledného zaľadnenia, čo indikuje ich vek na koniec pleistocénu, alebo začiatok holocénu. Mladý parazitický kráter sa nachádza aj na južnom úpätí sopky.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • www.volcano.si.edu – stratovulkán Iztaccíhuatl na Global Volcanism Program (po anglicky)