J&T FINANCE GROUP

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

J&T FINANCE GROUP SE (2006 - 2013 J&T FINANCE, a.s.[pozn 1]) je podnik so sídlom v Česku (v Prahe)[1] (na Slovensku má od roku 2013 zriadenú organizačnú zložku[2]). Pôsobí vo viacerých krajinách sveta, predovšetkým v Česku a na Slovensku. Je to materská spoločnosť finančnej časti skupiny J&T, t.j. časti skupiny J&T, ktorú tvoria najmä banky a služby z oblasti administratívy, personalistiky, účtovníctva, konsolidácie a daňového poradenstva[3]. O nefinančnej časti skupiny J&T pozri článok J&T PRIVATE EQUITY GROUP LIMITED.

Vlastníci[upraviť | upraviť zdroj]

Jedinými vlastníkmi podniku boli dlhý čas Slováci Jozef Tkáč (50 %) a Ivan Jakabovič (50 %)[4]. V roku 2015 sa tretím akcionárom (5 %) stal čínsky podnik China Energy Limited Company CEFC. Spoločnosť CEFC je šiesty najväčší súkromný podnik v Čine; pôsobí predovšetkým v oblasti financií, energetiky a priemyslu[5]. 31. marca 2016 bolo oznámené, že CEFC China navyšuje svoj existujúci podiel na 50%. [6] V septembri 2016 požiadala CEFC Národnú banku Slovenska o súhlas s kúpou. [7] V októbri 2016 sa s nimi stretol aj premiér Fico. [8]

Vývoj vlastníctva[upraviť | upraviť zdroj]

Od leta 2015 vlastníkmi boli: J. Tkáč (47,5 %), I. Jakabovič (47,5 %) a China Energy Limited company (5 %).

Do leta 2015 bol niečo vyše roka akcionárom (24 %) aj Čech Mário Hoffmann, ten sa svojho podielu ale nakoniec vzdal, čím vznikla vyššie uvedená štruktúra (47,5 % J. Tkáč, 47,5 % I. Jakabovič a 5 % Číňania)[9]. Dávnejšie sa uvádzalo, že sa akcionárom má stať aj Čech Dušan Palcr (10 %)[10][3], ten však každopádne zatiaľ (leto 2015) klasický podiel na J&T FINANCE GROUP SE nevlastní.

Treba poznamenať, že do roku 2013 J. Tkáč a I. Jakabovič podnik vlastnili sprostredkovane, a to tak, že jediným akcionárom českej spoločnosti J&T FINANCE, a.s. bol slovenský podnik J&T FINANCE GROUP, a.s. (starší názov: J&T Finance group a.s.), ktorého jediným vlastníkom bola v posledných rokoch spoločnosť TECHNO PLUS, a.s. (starší názov: TECHNO PLUS, verejná obchodná spoločnosť), ktorú vlastnili Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič. Podrobnosti pozri nižšie.

Dejiny[11][3][5][12][13][14][15][16][upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1994 založili Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč v Bratislave podnik J & T Securities, s.r.o., ktorý obchodoval s cennými papiermi. Neskôr v ňom pribudlo zopár ďalších spoločníkov (dnes už ostal len jeden spoločník). Tento podnik sa stal základom vzniku skupiny J & T. Hlavnými osobami skupiny okrem spomínaných dvoch osôb boli neskôr aj Jozef Tkáč (otec P. Tkáča) a Peter Korbačka.

Súčasne v tom istom roku založili I. Jakabovič a P. Tkáč (neskôr P. Tkáča nahradil Jozef Tkáč) podnik TECHNO PLUS, verejná obchodná spoločnosť (od roku 2008 TECHNO PLUS, a.s., v roku 2014 zrušený - pozri nižšie). O dôvode založenia tejto spoločnosti sa v roku 2003 I. Jakabovič vyjadril nasledovne: “Verejná obchodná spoločnosť je len zastrešením fyzických osôb. Nehľadajte za tým záhady, je to iba právna schéma, ktorú sme potrebovali napríklad pre banky. Bolo totiž nevyhnutné odhaliť im, kto sú reálni vlastníci skupiny a aká je jej štruktúra.“

V roku 1996 skupina J & T po dlhšom úsilí ovládla 40 % akcií v podniku CREDITANSTALT - SLOVENSKÝ INVESTIČNÝ FOND, a.s., a to predovšetkým kúpou podielu od rakúskej banky Bank Austria Creditanstalt, ktorú im umožnil úver, ktorý dostali od Investičnej rozvojovej banky (ktorej prezidentom bol Jozef Tkáč). Tento novo kúpený fond bol základom neskoršieho úspechu J & T. Fond najprv (na žiadosť Bank Austria Creditanstalt) premenovali na Stredoeurópsky investičný fond, a.s. a o mesiac neskôr ho formálne zrušili a zlúčili s krátko predtým novo založeným podnikom Stredoeurópska akciová spoločnosť, a.s., čo im v konečnom dôsledku okľukou umožnilo získať kontrolu nad celým fondom (v roku 2003 nakoniec kontrolovali 80 % akcií Stredoeurópskej akciovej spoločnosti). Stredoeurópska akciová spoločnosť, a.s. bola v roku 2006 zrušená.

V tom istom roku, teda v roku 1996, vytvorili Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč v Bratislave aj spoločnosť J & T Finančná skupina a.s., ktorá bola neskôr premenovaná na J&T Finance group a.s. a v roku 2003 na J&T FINANCE GROUP, a.s. Aktivity J&T Finance group, a.s. spočiatku financovala vyššie spomínaná Stredoeurópska akciová spoločnosť, a.s.. Neskôr Stredoeurópska akciová spoločnosť, a.s. kapitalizovala tieto svoje pohľadávky voči J&T Finance group, a.s.. Od roku 2009 sa formálne stal jediným vlastníkom J&T FINANCE GROUP, a.s vyššie spomínaný podnik TECHNO PLUS, a.s.

V roku 1998 skupina J & T vytvorila v Česku banku J & T Banka, a.s. (neskôr: J & T BANKA, a.s.), ktorá v roku 2005 založila pobočku aj na Slovensku (keďže Národná banka Slovenska vytrvalo odmietala udeliť skupine J&T povolenie na založenie samostatnej banky na Slovensku). Táto česká banka je jedným z najdôležitejších podnikov skupiny J & T a sama tiež vlastní niektoré ďalšie podniky a banky.

V roku 2006 bola v Česku založená akciová spoločnosť J&T FINANCE, a.s.. Jej jediným akcionárom bol slovenský podnik J&T FINANCE GROUP, a.s. Spoločnosť J&T FINANCE, a.s. vlastnila napríklad od roku 2007 ako jediný akcionár banku J & T BANKA, a.s..

V januári 2014 bola značne sprehľadnená štruktúra celej finančnej časti skupiny J&T tým, že do podniku J&T FINANCE, a.s.. bol zlúčením začlenený podnik J&T FINANCE GROUP, a.s. (teda dovtedajší jediný akcionár podniku J&T FINANCE, a.s.) ako aj podnik TECHNO PLUS, a.s. (teda dovtedajší jediný akcionár podniku J&T FINANCE GROUP, a.s.). Zároveň bol takto „zväčšený“ podnik J&T FINANCE, a.s.. premenovaný a pretransformovaný na európsku spoločnosť J&T FINANCE GROUP SE. Z troch bývalých podnikov teda vznikol či ostal len jeden.

V roku 2014 J&T FINANCE GROUP SE podpísala zmluvu o strategickej spolupráci s čínskou spoločnosťou China Energy Company Limited (CEFC). V roku 2015 sa táto spoločnosť stala minoritným akcionárom J&T FINANCE GROUP SE (pozri vyššie kapitolu Vlastníci).

Pokiaľ ide o nie vyslovene finančné aktivity, za zmienku stoja tieto: Už v roku 1997 vznikol predchodca dnešného podniku J & T REAL ESTATE, a.s. (staršie názvy: KRUPINA, a.s, J&T Global a.s. a J & T REAL ESTATE, a.s.). V roku 2004 skupina J&T vstúpila do sektora energetiky získaním 34 % akcií spoločnosti Pražská energetika. Od roku 2008 boli postupne vytvárané samostatné holdingy pre tieto a ďalšie nie vyslovene finančné činnosti. V roku 2014 boli nakoniec tieto činnosti spojené pod novú spoločnú materskú spoločnosť J&T PRIVATE EQUITY GROUP LIMITED na Cypre, ktorá je myslená ako nefinančný ekvivalent podniku J&T FINANCE GROUP SE. O tejto cyperskej spoločnosti a jej skupine pozri samostatný článok.

Vlastnené podniky[17][18][9][upraviť | upraviť zdroj]

J&T FINANCE GROUP SE (resp. do roku 2013 J&T FINANCE GROUP, a.s.) vlastní (úplne alebo čiastočne) napríklad nasledujúce podniky (stav ca. 2014):

  • J & T BANKA, a.s. v Česku (pobočka na Slovensku) - táto zas vlastní napríklad:
    • niekoľko investičných spoločností a fondov v Česku
    • banku Džej end Ti Bank (AO) v Rusku - táto banka zas vlastní napr. cyperský podnik TERCES MANAGEMENT LIMITED
    • podnik PGJT B.V. v Holandsku
  • J&T Global Finance III, s.r.o. na Slovensku
  • J&T Integris Group LTD na Cypre - tento podnik zas vlastní:
    • Bayshore Merchant Services Inc. na Britských Panenských ostrovoch - tento podnik zas vlastní napr.:
      • banku J&T Bank and Trust Inc. na Barbadose
      • J&T Advisors (Canada) Inc. v Kanade
    • J&T MINORITIES PORTFOLIO LIMITED na Cypre - tento podnik zas vlastní napr.:
      • Equity Holding, a.s. v Česku
      • ABS PROEPRTY LIMITED v Írsku
      • AGUNAKI ENTERPRISES LIMITED na Cypre
      • podniky J&T Global Finance I. B.V. a J&T Global Finance II. B.V. v Holandsku
      • J&T Sport Team ČR, s.r.o.
  • J&T Concierge, s.r.o. v Česku
  • J&T Cafe, s.r.o. v Česku
  • J&T SERVICES ČR, a.s. v Česku - tento podník zas vlastní:
    • J&T GLOBAL SERVICES LIMITED na Cypre
    • J&T SERVICES SR, s.r.o. na Slovensku
    • J&T Finance, LLC v Rusku

Okrem toho J & T BANKA, a.s. spolu s J&T FINANCE GROUP SE vlastnia takmer 100 % (do leta 2015 len takmer 90 %) akcií Poštovej banky, a.s. na Slovensku, ktorá sama o sebe vlastní aj viacero ďalších (najmä finančných a investičných) spoločností.

Zisk[upraviť | upraviť zdroj]

Konsolidovaný zisk skupiny J&T FINANCE GROUP SE bol v roku 2012 bol 47,53 milióna eur, v roku 2013 90,32 milióna eur[19] a v roku 2014 62 miliónov eur[20].

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. V českom Obch. registri sa píše „J&T“ pri oboch menách bez medzier okolo &, v slovenskom Obch. registri naopak pri oboch menách s medzerami.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=688797&typ=UPLNY
  2. http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=288340&SID=2&P=1
  3. a b c Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2015-07-31]. Dostupné online. Archivované 2016-03-04 z originálu.
  4. https://www.jtbank.cz/public/b4/53/83/26439_96202_VZ_JT_BANKA_2014_KON_ENG.pdf str. 45
  5. a b Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2015-07-31]. Dostupné online. Archivované 2016-03-04 z originálu.
  6. J&T GROUP (TLAČOVÁ SPRÁVA). Společnost CEFC China navyšuje svůj stávající podíl ve skupině J&T Finance Group SE na 50 % [online]. www.jtfg.com, [cit. 2017-04-12]. Dostupné online. Archivované 2017-04-13 z originálu. (po česky)
  7. TREND.SK. Číňania oficiálne požiadali o polovicu finančnej J&T. www.etrend.sk. Dostupné online [cit. 2017-04-12].
  8. TASR. Fico sa tajne stretol s Číňanmi, ktorí vlastnia podiel v J&T. Mali rokovať o investíciách. HN / FinWeb.sk. Dostupné online [cit. 2017-04-12].
  9. a b Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2015-07-31]. Dostupné online. Archivované 2016-03-04 z originálu.
  10. http://banky.sk/desat-percent-akcii-j-t-finance-group-ziska-dusan-palcr/
  11. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2015-07-31]. Dostupné online. Archivované 2015-04-29 z originálu.
  12. http://www.jtfg.com/public/56/a1/f0/26021_91775_J_T_FG_VZ_2013_ENG.PDF Archivované 2016-03-22 na Wayback Machine str. 24 a iné
  13. https://www.jtbank.cz/public/b4/53/83/26439_96202_VZ_JT_BANKA_2014_KON_ENG.pdf
  14. http://www.etrend.sk/firmy/ivan-jakabovic-vyuzili-sme-ze-ostatni-nemali-prehlad.html
  15. http://www.orsr.sk/search_subjekt.asp heslá: J & T Securities, s.r.o., TECHNO PLUS, a.s. (2x), Stredoeurópska akciová spoločnosť, a.s., Stredoeurópsky investičný fond, a.s., J&T FINANCE GROUP, a.s., J & T REAL ESTATE, a.s.
  16. https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik heslá: J & T BANKA, a.s., J&T FINANCE GROUP SE
  17. http://www.jtfg.com/public/56/a1/f0/26021_91775_J_T_FG_VZ_2013_ENG.PDF Archivované 2016-03-22 na Wayback Machine 118-120
  18. https://www.jtbank.cz/public/b4/53/83/26439_96202_VZ_JT_BANKA_2014_KON_ENG.pdf 44-45
  19. http://www.jtfg.com/public/56/a1/f0/26021_91775_J_T_FG_VZ_2013_ENG.PDF Archivované 2016-03-22 na Wayback Machine str. 13
  20. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2015-07-31]. Dostupné online. Archivované 2016-03-04 z originálu.