Ján Bourbonský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján Bourbonský
gróf z Barcelony
Ján Bourbonský
Ján Bourbonský, erb
Ján Bourbonský, podpis (z wikidata)
Panovanie
DynastiaBurbonovci
Biografické údaje
Pôvodné menoJuan Carlos Teresa Silverio Alfonso de Borbón y Battenberg
Narodenie20. jún 1913
Segovia, Španielsko
Úmrtie1. apríl 1993 (79 rokov)
Pamplona, Navarra, Španielsko
PochovanieSan Lorenzo del Escorial v Madride
Rodina
Manželka
Potomstvo
Pilar, vojvodkyňa z Badajozu
Juan Carlos I.
Margarita, vojvodkyňa zo Sorie a Hernani
Alfonz Španielsky
OtecAlfonz XIII.
MatkaViktória z Battenbergu
Odkazy
Spolupracuj na CommonsJán Bourbonský
(multimediálne súbory na commons)

Infant Ján Bourbonský, gróf z Barcelony (* 20. jún 1913, Segovia, Španielsko – † 1. apríl 1993, Pamplona, Navarra, Španielsko), celým menom Juan Carlos Teresa Silverio Alfonso de Borbón y Battenberg, bol synom španielskeho kráľa Alfonza XIII. Je otcom bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Ján sa narodil v kráľovskom paláci San Ildefonso španielskemu kráľovi Alfonzovi III., ktorý bol prinútený odísť do exilu po vyhlásení II. španielskej republiky v roku 1931. Jeho matkou bola Viktória Eugénia z Battenbergu. Nástupcom na španielsky trón sa stal po tom, čo sa jeho starší bratia Alfonz Španielsky, princ z Astúrie a infant Jaime, vojvoda zo Segovie, vzdali nároku v tom čase na "neexistujúci" trón. Počas výkonu vojenskej služby v britskom kráľovstvom námorníctve v Bombaji mu bol udelený titul Princ z Astúrie.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1935 zložil vojenské skúšky z delostrelectva a navigácie, čo bolo predpokladom na postup v kráľovskom námorníctve na pozíciu poručíka za predpokladu, že by sa vzdal španielskeho občianstva, čo však Ján odmietol.

Súkromie[upraviť | upraviť zdroj]

Ján stretol svoju budúcu manželku Máriu Mercedes Bourbonsko-Sicílsku na predsvadobnej hostine usporiadanej Viktorom Emanuelom III. v Ríme pri príležitosti sobáša jeho sestry infantky Beatriz s Alessandrom Torloniom, princom di Civitella-Cesi. V roku 1935 sa v bazilike Santa Maria degli Angeli e dei Martiri v Ríme zosobášili. Ján s rodinou žil v Cannes a Ríme a počas II. svetovej vojny sa presťahovali do Lausanne k jeho matke, kráľovnej Viktórii Eugénii. Neskôr sa usadili v Estoril v Portugalsku.

Potomkovia[upraviť | upraviť zdroj]

  • infantka Maria del Pilar Alfonsa Juana Victoria Luisa Ignacia y Todos los Santos, vojvodkyňa z Badajozu (*1936)
  • Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias, bývalý španielsky kráľ (*1938)
  • infantka Margarita Maria de la Victoria Esperanza Jacoba Felicidad Perpetua y Todos los Santos, vojvodkyňa zo Sorie a 2. vojvodkyňa z Hernani (*1939)
  • infant Alfonso Cristino Teresa Angelo Francisco de Asis y Todos los Santos (*1941 – †1956)

Nástupníctvo[upraviť | upraviť zdroj]

Ján sa stal nástupcom na španielsky trón po vzdaní sa nároku jeho dvoch starších bratov v roku 1933. Po smrti svojho otca Alfonza XIII. začal neoficiálne používať titul Gróf z Barcelony, čo je titul bezprostredne spojený so španielskou korunou. V roku 1936 ho otec vyslal do Španielska, aby sa zúčastnil na povstaní, ale blízko francúzskych hraníc ho generál Mola zatkol a poslať späť. V roku 1947 bola v Španielsku generálom Francom obnovená monarchia. Franco sa však obával, že s nástupom Jána Bourbonského bude nastolená liberálna forma vládnutia, a preto sa vrátil k forme falangistického štátu. V roku 1969 na nátlak generála Franca sa Ján Bourbonský vzdal nároku na španielsky trón v prospech svojho syna Juana Carlosa I., ktorého si Franco vybral za svojho nástupcu po svojej smrti. Franco a Ján Bourbonský nemali medzi sebou nikdy dobré vzťahy. Gróf z Barcelony vyvíjal neustály nátlak na generála Franca, aby znovu nastolil v krajine monarchiu a nazýval ho "neoprávneným uzurpátorom", zatiaľ čo Franco vyhlasoval, že má v krajine oveľa väčšie právo vládnuť, ako Ján Bourbonský. Ján Bourbonský sa oficiálne vzdal svojich práv na trón o 8 rokov neskôr a následne o dva roky potom sa jeho syn Juan Carlos stal kráľom. Na znak vďaky mu Juan Carlos oficiálne udelil titul Gróf z Barcelony.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Ján Bourbonský zomrel 1. apríla 1993 v Pamplone. Bol pochovaný ako Ján III. Španielsky so všetkými poctami prináležiacimi kráľovi v kráľovskej krypte kaplnky San Lorenzo del Escorial neďaleko Madridu.

Vyznamenania[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1927 bol menovaný 1165. rytierom Rádu Zlatého rúna v Španielsku.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]