Ján Koleník

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján Koleník
Ján Koleník v roku 2013
Narodenie 11. november 1979 (44 rokov)
Banská Bystrica, Česko-Slovensko (dnes Slovensko)
Alma materVŠMU
Povolanieherec

Mgr. art. Ján Koleník (* 11. november 1979, Banská Bystrica) je slovenský herec.

Po skončení VŠMU v roku 2004 sa stal členom Činohry SND. V roku 2004 získal Cenu za najlepší herecký výkon na festivale Istropolitana projekt (postava Valena Connora v hre Opustený západ). Bol nominovaný na cenu Objav roka v rámci Divadelných ocenení sezóny 2003 (postava Levitu v hre Veľké šťastie). V roku 2008 mu bola udelená Výročná cena literárneho fondu za postavu Kráľa Františka (Kráľ sa zabáva) s prihliadnutím k postave Nika Dubčiča (Dom v stráni). V roku 2014 účinkoval v medzinárodnom projekte „1914“ v pražskom Národnom divadle, pod vedením režiséra Roberta Wilsona. Pravidelne vyhráva ankety popularity - Je najobľúbenejším hercom v televíznej ankete OTO 2010/11/12 a v internetovej ankete Telkáč roka 2011/12/14/15.

Medzi jeho najvýznamnejšie divadelné postavy patria: Valene (Opustený západ), Levita (Veľké šťastie), Oront (Mizantrop), Jago (Othello), Kampen (Rozhovor s nepriateľom), Katurian (Ujo Vankúšik), Fontanet (Tak sa na mňa prilepila), Bassanio (Kupec benátsky), Frank N' Further (Rocky Horror Show), Dorant (Stratégie a rozmary), Miro (Neberte nám princeznú), Ján Holub (Pod cudzou vlajkou), Laertes (Hamlet), František I. (Kráľ sa zabáva), Lucentio (Skrotenie zlej ženy), Niko Dubčič (Dom v stráni), Antonius (Antonius a Kleopatra), Joachim (Plantáž), Jochanan (Herodes a Herodias), Evaristo (Vejár), Aigisthos (Oresteia), Rakitin (Bratia Karamazovovci), Samo (Bál), Ondrej (Bačova žena), Kossuth (Prorok Štúr...), Dr. Caius (Veselé paničky z Windsoru), Kreón (Antigona), Andrej (Vojna a mier), Chris (Celé zle), účinkuje v agentúrnych divadlách v komédiách Kto zhasol svetlo a Len si pospi, miláčik, venuje sa dabingu a reklame.

Účinkoval v televíznych seriáloch Medzi nami, Panelák, Keby bolo keby, Kriminálka Staré Mesto, Zlomok sekundy, První republika, Zoo, najnovšie účinkoval v pomerne na slovenské pomery pokrokovom seriáli Za sklom. V roku 2017 ho máme možnosť vídať v dobovej kriminálke 1890. Od roku 2019 účinkuje v seriáli Oteckovia, v roku 2021 v seriáli Ultimátum ale aj vo filmoch Šťastný nový rok, V lete ti poviem ako sa mám, Šťastný nový rok 2. V roku 2022 si zahral si hlavnú úlohu Andreja Fabiána v seriáli Druhá šanca. V rokoch 20052006 moderoval spolu so Zuzanou Novákovou reláciu Digitál.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]