Ján Mudroň

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján Mudroň
Senátor Národného zhromaždenia ČSR
V úrade
1920 – 1925
Biografické údaje
Narodenie12. január 1866
Martin
Úmrtie19. alebo 29. marec 1926
Martin
Politická stranaSNS
SĽS

Ján Mudroň (* 12. január 1866 Martin –  † 19. alebo 29. marca 1926 Martin) bol slovenský a česko-slovenský politik a medzivojnový poslanec Národného zhromaždenia za Slovenskú ľudovú stranu (od roku 1925 Hlinkova slovenská ľudová stran a advokáta).

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v rodine Pavla Jána Mudroňa (politik, právnik, vodca národného hnutia, zakladajúci člen a tajomník Matice slovenskej, herec, spoluzakladateľ Slovenského spevokolu) a jeho manželky Anny rodenej Kašovicovej. Študoval na českom gymnáziu v Přerove, kde vyučoval profesor Čulík, Slovák pôsobiaci v Přerove pre slovenských študentov. Spolu s Čulíkom odišiel na evanjelické lýceum do Prešporku a maturitu získal na gymnáziu v Debrecíne. Právo študoval na univerzitách v Budapešti a Kluži. V roku 1894 zložil advokátske skúšky. Pracoval ako advokát na rôznych miestach (Trnava, Turčiansky Svätý Martin). Bol aktívny v slovenskom národnom hnutí, bol členom slovenskej národnej strany. Pre svoje názory bol trestne stíhaný. V roku 1903 bol uväznený vo Vacove. Obhajoval Slovákov v politických procesoch.

V parlamentných voľbách v roku 1920 získal senátne kreslo v Národnom zhromaždení. Bol zvolený na spoločnej kandidátke slovenskej ľudovej strany a národnej Československej ľudovej strany. V roku 1921 však slovenskí poslanci vystúpili zo spoločného poslaneckého klubu a fungovali ako samostatná politická formácia. V senáte pôsobil do roku 1925. Pôsobil ako advokát v Turčianskom Svätom Martine.

Zomrel v marci roku 1926, po dlhšej ťažkej chorobe. Niektoré zdroje uvádzajú, že zomrel 19. marca, ale dobové noviny priniesli správy o smrti až 30. marca a v jednom dobovom nekrológu sa výslovne uvádza, že zomrel v pondelok 31. marca.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ján Mudroň na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).